МВнР пусна обществена поръчка с предварително избран изпълнител

0
Става дума за обществена поръчка с номер 00105-2020-0036 „Следгаранционна поддръжка на програмното и техническо осигуряване на Националната визова информационна система с две обособени позиции” за 589 992,00 лв. без ДДС
Става дума за обществена поръчка с номер 00105-2020-0036 „Следгаранционна поддръжка на програмното и техническо осигуряване на Националната визова информационна система с две обособени позиции” за 589 992,00 лв. без ДДС Снимка: БГНЕС/архив

Министерството на външните работи е качило документация за обществена поръчка за поддръжка на визовата система, в която вече е посочен изпълнител – фирмата “Ай Би Ес България”. Така цялата процедура по ЗОП се оказва чиста проформа или пунта-мара, ако използваме лексиката на премиер-министъра

Разследване на Атанас Чобанов за bird.bg

Става дума за обществена поръчка с номер 00105-2020-0036 „Следгаранционна поддръжка на програмното и техническо осигуряване на Националната визова информационна система с две обособени позиции” за 589 992,00 лв. без ДДС. Поръчката е в областта на отбраната и сигурността и съдържа класифицирана информация поради което техническата спецификация е тайна.

Предварително предрешен подбор

Не е тайна обаче, кой трябва да спечели поръчката според МВнР. Това е фирмата “Ай Би Ес България” ЕООД с едноличен собственик Горан Ангелов. Нейните реквизити се виждат черно на бяло в пакета документи за предварителен подбор, публикуван на сайта на Агенцията за обществени поръчки за втората обособена позиция по поръчката. В точка 59 от Проект на договор / dogovor uslugi ОП 2 са вписани данните на изпълнителя, които съвпадат с адреса, собственика и контактната информация на фирмата “Ай Би Ес България ЕООД”.

В проектодоговора за обществената поръчка изпълнителят вече е вписан.

Файлът с пакета документи се казва T74601-Експорт-20200904.zip и има следната контролна сума:

SHA256: d89fe01ffc30a510b0e7688e00cdfef08da7bcc115e49bc4599bc911c1cd8944

Преди публикацията се постарахме да нотаризираме присъствието именно на този файл в системата на Агенцията за обществени поръчки, като няколко читатели на сайта го свалиха и провериха контролната сума. С нея се идентифицира еднозначно всеки един дигитален обект. Наблюденията на читателите са публикувани като коментар към публикация във Facebook, с което се удостоверява времето на сваляне и съдържанието на файла.

Документите за “предварителния подбор”, който според МВнР очевидно вече е предрешен, са качени на 04 септември 2020 и кандидатите могат да се заявят до 01 октомври. Самият проектодоговор обаче е изготвен по-рано според наличните в него метаданни. Това е станало на 03 август 2020 и последната промяна е направена на 28 август, няколко дни преди да бъде качен в системата на АОП.

Метаданните на файла с проектодоговора.

Фирмата “Ай Би Ес” има солидна история в обществените поръчки, като е спечелила договори за над 59 милиона лева самостоятелно, а ако се брои и участието ѝ в консорциуми, сумата набъбва на 73 милиона лева. Клиенти са големи държавни институции като Министерството на финансите, Министерство на здравеопазването, ДФЗ, ВАС, Агенция “Митници”, както и фирми като Български пощи и АЕЦ Козлодуй и т.н.

За компанията на Горан Ангелов работят над 70 души според справка в НОИ. “Ай Би Ес” е партньор, изпълнител или подизпълнител на 13 проекта от Оперативните програми за периода 2014-2020, показва нашата информационна система. Тя е също така бенефициар на два проекта по ОП за периода 2007-2013 на обща стойност 568401.00 лв. “Ай Би Ес” се труди и по проекта на Държавна агенция “Електронно управление” за прилагане на Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги, финансиран с 6,9 милиона лева европейски средства.

МВнР е сключило вече няколко договора с тази фирма на обща стойност 1,3 милиона лева. Сред тях е и договор от 2018 г. със сходен предмет като въпросната обществена поръчка за “поддръжката на програмното осигуряване (софтуерни лицензи) на инфраструктурата, базирана на платформи на IBM, за нуждите на НВИС и на визовата дейност в консулските служби”.

Желанието на МВнР да запази същата фирма за поддръжката на визовата системата е разбираемо, но процедурата по ЗОП можеше да се спази поне формално. БРРД изпрати въпроси до пресслужбата на МВнР относно това нарушение и ще обнови публикацията след получаване на отговора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари