Мустафа Карадайъ: Искаме машинно броене на хартиените бюлетини

0
Връщаме доверието в изборния резултат, заяви лидерът на ДПС
Връщаме доверието в изборния резултат, заяви лидерът на ДПС

Връщаме доверието в изборния резултат, заяви лидерът на ДПС

"Ние от Движението за права и свободи призоваваме да положим всички усилия да върнем доверието на българските граждани в окончателния изборен резултат." Този призив към народните представители отправи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по първото четене на поправките в Избирателния кодекс, които връщат възможността за гласуване и с хартиена бюлетина. Проектът бе приет със 125 гласа на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и един народен представител от "Български възход", пишат от пресцентъра на движението.

Ние призоваваме да ограничим модела на тъчскрийн машинно гласуване, да върнем хартиеното гласуване, но в разумни срокове да въведем машинното броене на хартиените бюлетини, което ще бъде гаранция за елиминирането на недействителните гласове. Това ще бъде и гаранция, че няма субективно и нарочно да бъдат броени бюлетините по различен начин. Това ще гарантира, че няма да има нито субективни, нито обективни грешки в секционните протоколи, заяви Карадайъ. И подчерта, че така ще се вдигне доверието в изборните резултати, а избирателната активност ще повиши. Оттам ще се повиши легитимността на Народното събрание и избраните от него органи. Да се отнесем много отговорно към основния стълб на демокрацията – изборите, апелира Карадайъ.

Разглеждаме много важен въпрос - начина на гласуване в нашата Република. Убеден съм че всички ние, искаме изборите да се провеждат в нормална среда, да бъдат честни, прозрачни и всички български граждани, съгласно Конституцията на Република България, да могат да упражнят правото си на глас, коментира Мустафа Карадайъ.

Този дебат сме го водили няколко пъти особено за ползването на модела машини с тъчскрийн.

За да се стигне до тази ситуация на ползване на този модел машини обаче ние трябва да споделим какви проблеми се опитваше да реши българското Народно събрание, каза Карадайъ. И обясни: "Първо с хартиените бюлетини има два проблема. Единият е големият брой недействителни гласове, вторият - субективният фактор при броенето на бюлетините, което поражда съмнение в правилното окончателно отчитане на изборните резултати."

Следващият проблем е със секционите протоколи. Там също има два проблема - високият брой сгрешени протоколи, преправени подправени, надраскани и т.н. Единият причина това да се случва са обективни грешки. Хора сме, допускат се грешки, поправят се. Но другият вариант е съмнението в субективния фактор на съзнателно попълване на сгрешени протоколи, подчерта председателят на ДПС. И обобщи двете групи от 4 проблема: "Съмнението в окончателния изборен резултат, тоест доверието в окончателните изборни резултати, доведе до търсене на решения и ползване на машини в изборите."

Сега обаче сме свидетели на още по-голямо съмнение и недоверие в ползването на този вариант на машини в изборите. Имах идея да повторя изказването си от 16. 09. 2020, когато сме критикували ГЕРБ при налагането на този модел на машини на избори. Защото, ако обективно търсим решение на тези 4 проблема, има такова и ние сме го предложили - да ползваме машини при броенето на бюлетините. Ако гласът е действителен, машината да приеме бюлетината. Така се елиминира недействителният брой гласове. Но тогава се наложи модела с тъчскрийн, припомни Мустафа Карадайъ.

"С налагането на задължително машинно гласуване през 2021 г. направихме така, че да създадем още по-голямо недоверие и съмнение за машинации от машините в крайния изборен резултат, защото през юли и ноември месец се дадоха указания на секционните избирателни комисии да не броят контролни разписки. Е, как тогава ще имаме доверие в окончателния изборен резултат?", заяви Карадайъ.

Нещо повече - през октомври 2022 г. ЦИК даваше указания: нали електронният вот ви е разпечатан, попълнете си го на протоколите. А, когато секционните комисии казваха, че има разминаване между подписите и електронния вот, указанията бяха: балансирайте ги с „не подкрепям никого”. И задавам един сериозен въпрос – когато броят подписи и броят разписки се различават от броя гласове в електронния вот, кой и по какъв начин може да убеди човек, който разбира от програмиране и е правил софтуер, че няма намеса, попита председателят на ДПС.

Съмнението тогава е много сериозно, защото би трябвало да работи един и същи софтуер на всички машини. И какво произвежда тогава този софтуер, когато секционният списък съдържа един брой подписи, физическите носители – разписки, отпечатани от машината, съвпадат, но разликата в електронния вот е различен. Проблемът е огромен. И тук вече става въпрос за машинации с тези машини на изборите, подчерта той.

Убеден съм, че всички ние искаме да има честни и прозрачни избори. Всички ние искаме да улесним българските граждани да могат да гласуват. Е, не чак всички, защото едни се гордеят, че са ограничили конституционното право на българския гражданин да упражни правото си на глас, но това вече остава на тяхната съвест. Но аз съм убеден, че болшинството народни представители искаме да спазваме Конституцията на Република България. И да работим в името на българските граждани, категоричен бе Карадайъ.

Той обясни спада в избирателната активност именно с недоверието в машините. И призова депутатите в пленарна зала: "Отнесете се много отговорно към изборния процес и правата и свободите на българските граждани, а не да нарушавате Конституцията и законите на страната, както го правеше г-н Рашков, ползвайки инструментите на държавата. Независимо, че той имаше самочувствието да го прави, защото преди него ГЕРБ го правиха 12 години и му създадоха условията да си мисли, че той безнаказано ще използва ресурсите на държавата, репресивния апарат на държавата, за да нарушава Конституцията и законите на страната. И да се гордее пред медиите, че е ограничил правото на огромна част от българските граждани да стигнат до секциите и да гласуват."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Behiz
    Абе тези непрекъснато дрънкат за честност и прозрачност. А искам да ги питам-колко честно и прозрачно се гласува в Турция,след като до сега трябваше да се попълват декларации собственоръчно,но видяха,че там немогат да пишат да четат и даже да говорят български език. И на последните избори,вече нямало значение кой и къде ще попълни декларация?! Това честно и прозрачно ли е??? Обичам да ям зелении,но не съм тревопасно!!! Ставате много НАГЛИ!!!
  • 2
    1
    Георгиев
    С извинение,но Карадая неможе да говори български,ако не чете от някъде.Иска хартиена бюлетина,защото гласоподавателите от Република Турция не пишат,не четат и не говорят български език,и не могат да се оправят с машините за гласуване.С хартиената бюлетина просто ще драснат хикс за подпис,защото нямат и подпис.ДПС искат някой ден пак да ни завладеят,ако искате позволете им!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари