Масови безредици в Казахстан

0
Сблъсъци, преследване на армейски камиони и над 200 арестувани
Сблъсъци, преследване на армейски камиони и над 200 арестувани Видео: NOVA

Правителството подаде оставка тази нощ

Над 200 души са били задържани за нарушение на обществения ред по време на протестите в няколко района на Казахстан, предадоха световните агенции, като се позоваха на казахстанското министерство на вътрешните работи.

При сблъсъците на протестиращи и силите на реда са пострадали 95 полицаи. Повредени са били 37 полицейски коли.

Протестите, прераснали в насилие в продължение на три дни, бяха срещу покачването на цените на втечнения природен газ. Правителството на Казахстан подаде оставка тази нощ и президентът Касъм Жомарт-Токаев я прие. Той назначи за изпълняващ длъжността премиер досегашния вицепремиер Алихан Смаилов и упрекна досегашното правителство за създалата се протестна ситуация в страната. Жомарт-Токаев освен това разпореди на властите да регулират цените на горивата и на други важни за обществото стоки.

Ситуацията в засегнатите от протестите Алмати и Магнистауска област се подобрява след въвеждането на извънредно положение и комендантски час там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари