Костадин Ангелов: Всеки трети тестван българин е положителен

0
Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията с COVID-19
Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията с COVID-19 Снимка: БГНЕС

Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията с COVID-19

"От две седмици числата са такива, че двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 хиляди души. Съгласно нашият план, който следваме при такава заболяемост правим реорганизация в медицинската помощ в страната", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНТ.

"Новите мерки, които ще приложим до края на годината, за да обезпечим тази реорганизация, са в размер на 80 милиона лева.

Новите средства за медиците са в следните направления - за доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв на всеки лекар. Разбираме, че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава всеки ден.

Всеки трети тестван българин е положителен", посочи Ангелов.

В някои от ДКЦ-тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID отделения. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец.

Отпускат се и допълнителни 50 млн. лв. за центрове, които работят със студенти. Ще бъдат осигурени и средства за правене на антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв.

"Очакваме с новите мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите на първа линия", допълни проф. Ангелов.

"Ако около 3000 са хората със съмнение за коронавирус на денонощие, то около 20% се нуждаят от лечение в болница", обясни директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев.

"От утре нещата ще бъдат значително подобрени. Искрено се надявам да се реши въпросът с недостига на легла. Никога не е имало над 500 адреса през деня, и над 300 през нощта. Тези цифри показват, че сме достигнали своеобразен рекорд", отчете още д-р Гелев.

"Абсолютно ненужно е хората без симптомиката да посещават фургоните за първична диагностика", заяви проф. Ангелов. "Няма смисъл да правите това нещо. Това е ресурс, това е време", изтъкна той.

"Системата е подготвена, няма смисъл да ни води страха, а да ни води разумът", подчерта още здравният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари