Конго обяви край на епидемията от ебола

2
За по-малко от две години 2 280 души са загинали от ебола в Източно Конго
За по-малко от две години 2 280 души са загинали от ебола в Източно Конго

За по-малко от две години 2 280 души са загинали от ебола в Източно Конго

На 25 юни Конго обяви край на епидемията от ебола, втората най-смъртоносна болест в историята, предаде БГНЕС.

За по-малко от две години 2 280 души са загинали от ебола в Източно Конго. Страната се сблъска с големи здравни предизвикателства, включително най-голямата епидемия от морбили в света, нарастващата заплаха от коронавирус и новата епидемия от ебола в северната част на страната.

Световната здравна организация планираше да обяви край на епидемията от ебола в Източно Конго през април, но три дни преди очакваната декларация се появиха три нови огнища на инфекцията. Поради това обявяването на края на епидемията се случи след 42 дни.

Избухването, което започна през август 2018 г., беше безпрецедентно предизвикателство за Световната здравна организация, конгоанското Министерство на здравеопазването и международните хуманитарни групи, тъй като беше първото огнище на ебола в зоната на конфликти.

Наличието на въоръжени групи представляваше такъв риск, че ваксинациите можеха да се извършват само от малки екипи, пристигащи с хеликоптер. Но по-голямата част от риска за здравните работници идваше от местното население, най-вече ядосано от присъствието на чужденци и количеството пари, изразходвани за ебола, докато значително повече хора умират от дългосрочни причини за смърт, като например малария.

Няколко години по-рано от ебола в Западна Африка починаха повече от 11 000 души, тъй като нямаше лицензирани ваксини или средства за лечение на инфекцията.

До избухването на ебола в Източно Конго бяха разработени две експериментални ваксини срещу болестта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари