Кока-колата руши костите отвътре

0

Човек пие кока-кола, без много да му мисли. Сладка, освежаваща, държи те бодър, пък и какво й е лошото?

Ето какво - фосфорната киселина и кофеинът, които съдържа. Изследване от 2006 г. с 1413 жени и 1125 мъже откри връзка между ежедневното пиене на кока-кола и остеопорозата. Тя намалява минералното съдържание в костите и това в по-голяма степен става при жените. Те губят повече костно вещество, костите им изтъняват и са по-уязвими на остеопорозата, пише 168 часа.

Според някои учени причината за този феномен е фосфорът. Той инхибира абсорбацията на калция, т.е. пречи калцият да бъде усвоен от организма. Нещо повече, фосфорът изтиква калция от костите и се намества на негово място.

Друго изследване показа, че изпиването на 330 мг кофеин (4 чаши кафе дневно) също води до загуба на костна плътност. Смята се, че и кофеинът влияе на усвояването на калция и го изхвърля от организма чрез урината.

Ето защо лекарите са категорични, че ако сте над 50-годишна възраст или имате заболяване, което пречи да се усвояват хранителни вещества (като болестта на Крон например), трябва на всяка цена да спрете да пиете кока-кола. От това ще имате и други ползи, а именно:

1. Ще отслабнете
Кока-колата е сред главните виновници за световната епидемия от затлъстяване. Изчислено е, че при еднакви условия и еднакво хранене приемът на 1 кен кока-кола (330 мл) на ден води до наддаване на 7,2 кг годишно само заради калоричността на напитката.

2. Щадите черния си дроб
В подсладените напитки има много фруктоза, която уврежда черния дроб. Тя е главната причина за неалкохолното му омазняване, което предшества неалкохолната цироза. Два кена кока-кола на ден повишават риска от болести на черния дроб 4 пъти.

3. Пазите зъбите си
Подсладените напитки рушат зъбния емайл и се появяват кариеси. Този ефект е налице цели 20 минути след всяка глътка. За разлика от захарта в плодовете и плодовите сокове фруктозата в кока-колата прониква под емайла и стига до дентина и дори до пулпата на зъба (канала с нерва). Това е най-опасно за децата, чиито зъби още не са изградени и заздравени.

4. Помагате на бъбреците си
Проучване с 3000 жени за период от 20 г. установи, че при пиещите кока-кола рискът от болести на бъбреците е с 30 процента по-висок.

5. Избягвате диабета

При пиене на 500-600 мл подсладени напитки дневно рискът от диабет се вдига с 26%, а рискът от инфаркт - с 20%.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари