Кока-колата чупи кости!

0
Кока-колата чупи кости!

Има и по-вредни неща от трансмазнините, за които говорим толкова много напоследък и с които плашим хората. Защо не казваме нищо за фосфорната киселина в кока-колата, или за палмовото масло, в което "Макдоналдс" пържи картофките?

Това сподели в интервю зам.-ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. д-р Пантелей Денев. Доц. Денев участва в кръглата маса "Има ли трансмазнини в българските храни?", организрана от евродепутата д-р Антония Първанова, която настоява България да направи първата стъпка и вредните трансмазнини да се изписват върху етикетите на стоките.

Според Пантелей Денев разговорите за трансмазнините в храните ни се води недотам компетентно. Припомняйки общественото говорене, почти прераснало в скандал, дали да не се изхвърли историята от програмата за 11 и 12 клас, ученият смята, че децата ни са ощетени и от други полезни знания.

"В 11-и и 12-и клас не се учи физика и химия и децата не знаят каква е структурата на храната", казва с усмивка ученият, имайки предвид не само тях, но и родителите и цялото общество, което "захапва" една тема и говори по нея силно, но неграмотно.

Ето какво още каза доц. д-р Пантелей Денев, зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив:

- Доц. Денев, според вас не бива да се говори за трансмазнините лаишки, без познание. Къде, на какво ниво трябва да се води този разговор?
- Журналистите не бива да обръщат толкова много внимание на политиците, защото те се сменят през 4 години. Ние, българите, нямаме може би и правна култура. Не може някой да каже: "Детето ми яде кисело мляко, в което имаше основа и се отрови". Ако е имало основа в киселото мляко, то няма да стане кисело. Микроорганизмите, които го правят, си имат собствена среда. Кой допуска това да се каже по телевизията и оттам всички да викат, че ядем боклуци? Един министър пък каза, че в саламите има рога и копита. Кой ще е този проиводител, който ще сложи рога и копита?
Що се отнася до трансмазнините, добре е да се каже, че са вредни по някакъв начин.

- И вие ли мислите така?
- Аз съм химик, не съм лекар. Но знам, че по технологията, по която сега се работи, няма как да се получат транскиселини, или ако се получават, те са в толкова минимално количество, че доскоро не можеха да ги уловят. Освен това, ако те не се акумулират, ако не се натрупват в човешкия организъм, за какво да плашим хората? Натриевият хлорид, готварската сол, също е вредна, но всеки я консумира, зависи в какво количество. Ами захарта - най-много захар, най-много глюкоза, трябва на човешкия мозък. Може ли да оставим хората без захар? Препоръчахме на диабетиците да ядат подсладители, сега обявихме, че и те са вредни. Аз мисля, че не трябва да се концентрираме върху храната.

- А върху какво?
- Върху начина на живот. Децата спортуват ли? Движим ли се ние? Спокойни ли сме? Толкова много други фактори има.

- Казахте, че българите не ядем лоша храна.
- Всичките ни технологии са европейски. Нашата голяма хранителна промишленост - някогашната "Сердика", големите хлебозаводи и месокомбинати, се разпадна, и производството мина в малки фирми, с европейски технологии. Чух някой да казва: политиците да сменят технологиите. Как политикът ще ми каже с каква технология да работя? Аз отивам при фирма, която произвежда машини и тя ми дава машините с технологиите. Ние трябва да работим с техния продукт и технологии, защото колбасът или хлябът ще се разпада, ако не спазваме технологията. Подобрителите идват от Европа. От нас хем искат да сме като европейците, но да си ядем прясното мляко, което правеше баба, а то не стига за всички!

- Ядете ли маргарин?
- Да, и да ви кажа вкъщи използвам само Becel, ако не е реклама. Той е обогатен с Омега 3 и 6 киселини, гледали сте рекламата по телевизията как едни деца се пръскат. Щом ги има тези киселини, няма как да има транскиселини, защото те се получават при пържене. Българинът масово пържи с олио. Слагаме олио във фритюрниците и забелязали ли сте - на другия ден, като вдигнете капака, той е полимеризирал, залепнал е.
Залепнал е, защото има ненаситени мазнини, които полимеризират и са по-вредни от трансмазнините, за които сега говорим.
Палмовото масло е естествен продукт, в който няма транскиселини. Той не е хидрогениран продукт. "Макдоналдс" пържи картофките с палмово масло. Не чух тук никой да каже нещо лошо за това...

- Не са се сетили, може би.
- А, не са се сетили! Защо не казват за кока-колата, че съдържа фосфорна киселина, която може да наруши баланса на калций и фосфор, и костите на децата да станат трошливи? Българските бисквитки е лошо да ядат, но американската кола е добре да пият!

- Какво да правим тогава, да четем внимателно етикетите на стоките, да се откажем от някои храни?
- Не, спокойно, яжте по мъничко от всичко, яжте, каквото ви е вкусно, пийте каквото ви е вкусно, но умерено.

Източник: BNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари