Какво успяха да постигнат протестите? И какво ще стане с Борисов?

0
Според социологическите проучвания партията на Борисов е загубила минимум 200 хил. гласа спрямо последните избори
Според социологическите проучвания партията на Борисов е загубила минимум 200 хил. гласа спрямо последните избори Снимка: Dunavmost, архив

Протестите затихват, вече няма да бъдат всекидневни. Малка група постоянства там на площада, но не е като преди

Мнозина погрешно смятат, че протестите са се провалили. Тоест – не са постигнали оставки на правителството и главния прокурор, пише Иван Бакалов в E-vestnik.

Да, оставка няма, но има необратими последствия. А оставката не дойде не защото протестите са били немощни, а защото имаме изключително безочлив премиер, който във всяка западна държава би се оттеглил и без демонстрации на улицата, а само заради малка част от поредицата корупционни скандали и провали на правителството. И след прозрачната схема с главния прокурор, която разкри мафиотския модел на управлението.

Какво конкретно в крайна сметка постигнаха протестите?

– Парите, които Борисов започна да разхвърля

наляво-надясно от джипката, се дължат на протестите. Да, включително 50-те лева на пенсионерите. Не на Борисов, а на протестиращите трябва да благодарят. Когато той видя, че столът му се клати, започна да раздава пари. Пролетта, в началото на епидемията, беше много стиснат и мерките на правителството бяха половинчати. Сега започна да раздава пари с две шепи.
И на площада вечер идваха пенсионери, които носят получените с пенсията 50 лева и искат да ги дарят на организаторите на протеста с думите – „Давам ги да помогна да го свалите”.

– Премиерът смени 5-ма министри

И за това причината е натискът от площада. По принцип Борисов сменя министри често, само за да се задържи на власт, да свали напрежението, което създава правителството му. Но цели 5 министри наведнъж не беше сменял. Заминаха си най-дразнещите – на туризма Ангелкова, която беше взета на подбив в социалните мрежи, неадекватният правосъден министър, спечелил си прозвището Барни Рабъл, като постоянно осмиван герой във Фейсбук. Сменен беше и министърът на вътрешните работи, който прати полицията да бие и защитаваше безобразните й действия с протестиращи.

Отиде си и перлата в короната на правителството – силно проблемният министър на финансите Владислав Горанов, наричан от Борисов „Портфейла”. Около него смърди на корупция, открито е обвинен във взимане на подкупи. И е несъстоятелен във време на криза. Конкретно той не беше на мушката на протестите и смяната му беше като косвено потвърждение за обвиненията в корупция.
Смененият здравен министър явно не се справяше. Напролет в епидемията променяше в рамките на 2-3 дни няколко пъти своите заповеди, създаде хаос от мерки срещу вируса, прекалени във време, когато се заразяваха по 20-30 души на ден, а днес от вируса умират двойно повече на ден. И го пратиха да спасява положението като министър на финансите, след като преди това е бил зам.-министър.

– Такова внимание на западни медии към България не е имало

и по време на европредседателството, когато страната беше домакин на целия сьюз. Европейски медии и особено германски, които се правеха, че не забелязват скандалния модел на управление на Борисов, с фасадна демокрация и рекордна корупция, най-после насочиха поглед към проблема в България и авторитетни издания и телевизии пуснаха репортажи и материали, статии. Дори десни издания написаха нелицеприятни неща за десните (уж) управляващи в България.
В София дойдоха да снимат репортажи и директни включвания големи европейски телевизии като Би Би Си, италианската РАИ, Евронюз, няколко немски, френски и др. Това се дължи на протестите, всички репортажи започваха с тях и цитираха исканията им. Всеки от тримата организатори от т. нар. Отровно трио даде множество интервюта на западни журналисти. Светът научи за България не от официалната правителствена пропаганда. Това завърши с безпрецедентна декларация на Европейския парламент, която е като диагноза на България, приета против гласовете на Народната партия, подкрепяща Борисов. И мака у нас да се опитват да я омаловажават, при всеки въпрос, който засяга страната в ЕС в бъдеще, тази декларация ще бъде вадена и цитирана.

– Големи медии и в България се пропукаха

Допреди протестите бяха монолитни пропагандни инструменти на управлението на Борисов, замазващи критиките срещу него. Изведнъж се оказа, че не могат да крият протести с по 20-ина хиляди души на площада, блокирани кръстовища в цяла България. И не само в България – български емигранти по цял свят излязоха на протести пред посолства и др.

Телевизиите у нас се принудиха да дадат думата и на протестиращите, и на техни лидери. В някои студии се появиха хора и коментари, каквито преди това не бяха допускани.

Властта впрегна цялата си мощ да даде отпор и се показа скритото лице на задкулисието – от екрана да защитават Борисов се изреждаха организирано политолози, социолози, журналисти, дори астролози и врачки. На улицата се появиха параполицейски отряди от татуирани с мъртвешка глава мутри, сбиха се и с журналисти, срещу протестиращите изкараха и преоблечени в полицейски дрехи охранители.
Цялата пропагандна машина се опитваше да внуши, че протестите са организирани и платени от Васил Божков. Други опорни лъжи бяха, че протестиращите и Отровното трио били против маските и ги горили демонстративно на площада. На площада излизаха всякакви групи, дори от враждуващи партии, които обаче са против управленито на Борисов. Но никой не е организирал протест срещу маските, това е било спонтанна акция на малка група на Орлов мост, при над 100 дни протести, на които ходеха хора с маски и без маски. Тази идея пропагандата на ГЕРБ я набива непрекъснато – че едва ли не втората вълна на вируса се дължи на протестите. И това докато премиерът ходеше навсякъде без маска, повтаряше, че повече няма да затваряме държавата, за разлика от Европа тук се играеха мачове на пълни трибуни, барове и заведения бяха отворени през цялото време.

– Исканията на протестиращите предизвикаха за действие и институции

Президентът Радев застана зад основното искане – „Единствен изход е оставка на правителството и главният прокурор”. Съюзът на съдиите поиска с подробна правна аргументация ВСС да отстрани главния прокурор Гешев. Оставката му поискаха 5 адвокатски колегии, а Висшия адвокатски съвет излезе с декларация за негови нарушения. В отговор ВСС се дискредитира още повече, като отказа да обсъжда действията на главния прокурор.

Един от ефектите от протестите беше, че много хора, уж демократично настроени, се проявиха като защитници на ГЕРБ и Борисов, някои открито, други с формулата „Ама кой ще дойде след него“.

– Борисов и ГЕРБ получиха пробойна, каквато не са получавали

за всичките си години във властта. Премиерът се омаза с лъжи и обяснения в отговор на протестите, хора от властта също се изложиха. Осветен беше още повече корупционният мафиотски модел на управлението. Повече хора се убедиха, че уж демократичната парламентарна република е само фасада. В отговор на протестите се появи образът на Говорещия врат от джипката – Борисов тръгна да спасява положението с обиколки из страната и пускани всекидневно от обслужващите телевизии кадри, заснети от личната му пиарка.

Като резултат според социологическите проучвания партията на Борисов е загубила минимум 200 хил. гласа спрямо последните избори.

Оттук нататък пътят на Борисов е само надолу. Той няма много изходи – шансовете му да се бори на избори за президент не са големи, шансовете му да стане премиер отново са още по-малки. Може да се бори само за депутатски имунитет и да разчита на избрания с негова благословия главен прокурор да оцелее на поста си след изборите, за да го пази.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари