Ирански ракети могат да поразят Румъния, България и Гърция

0
Ислямската република е изпитала ракети със среден обхват най-малко седем пъти през тази година, пише германският всекидневник "Велт"
Ислямската република е изпитала ракети със среден обхват най-малко седем пъти през тази година, пише германският всекидневник "Велт"

Техеран значително е увеличил изпитанията на ракети, включително и на такава, която може да достигне до Европа, съобщава германският всекидневник "Велт", който се позовава на тайни военни документи.

Режимът в Иран е тествал четири ракети със среден обсег и една с малък обхват през 2017 г. - наполовина по-малко изпитания в сравнение с 2018 г. Ислямската република е изпитала ракети със среден обхват най-малко седем пъти през тази година, пише изданието. Пет пъти са изпробвани ракети с малък обхват и крилати ракети.

Изпитани са три варианта на ракети Shabab-3 (1000-2000 километра) със среден обсег; два варианта на Qiam-1 (750 километра) и най-малко един тест на ракета Khorramshahr (2000 километра). Ракетите са в нарушение на сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, разяснява News.bg,

В документите се подчертава, че ракетите със среден обсег, тествани от Иран, могат да достигнат до югоизточните страни членки на ЕС. Външното министерство на Ислямската република обаче уверява, че не създава ракети с ядрени бойни глави.

От "Велт" са изчислили, че ако Иран разположи ракети в северозападната част на страната, те могат да поразят Румъния, България и Гърция. Вестникът не посочва каква може да е причината тези държави да са мишена на иранско нападение.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари