Опашките от камиони на Дунав мост водят до загуби

0
България и Румъния търпят икономически загуби заради неприемането им в Шенген
България и Румъния търпят икономически загуби заради неприемането им в Шенген

България и Румъния търпят икономически загуби заради неприемането им в Шенген

Това коментираха в Русе министрите на икономиката на двете държави Богдан Богданов и Раду Опря. Те се запознаха на място със ситуацията на Дунав мост, след което участваха в дискусия за икономическата сигурност и устойчивата интеграция в обединена Европа.

Забавеното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство се отразява негативно на брутния вътрешен продукт и на двете държави. Според министъра на икономиката страната ни губи между 3 и 5 процента от него. В Румъния са изчислили, че всяка стока се оскъпя значително за всички европейски граждани заради чакането на камионите с часове по границите. И двете държави са изпълнили всички изисквания и очакват до края на годината да има положително решение.

България и Румъния вече са доказали своите предимства, доказали са, че ние тук не сме просто дестинация, в която може да се произвежда на ниска цена, с ниско платена работна ръка, ние сме дестинациите, в които се създават иновациите. Това, което видях по пътя насам, са едни километрични опашки, затруднено преминаване на границите и всичко това пречи не само на нашия бизнес на нашите държави. Това е един сериозен проблем и за Европа. И няма как Европа да е конкурентоспособна, ако нашите превозвачи, тези милиони камиони, които пресичат нашите граници, изчакват по 6 часа, за да преминат“, коментира министър Богданов, цитиран от Русе Медиа.

Румънският му колега Раду Опря даде конкретен пример как се отразяват опашките на границите на обикновения потребител. Румъния произвежда „Дачия Дъстър“. В момента всяка една дачия, която се купува от европейски гражданин, за това, че чака по границите, е по-скъпа със 100 евро. Плаща ги всеки един потребител, не само в България и Румъния. В същото време ЕС казват, че ние трябва да бъдем добре ориентирани с околната среда. Някой дали прави сметка на хилядите тонове въглероден диоксид, които се отделят всеки ден на границите на България и Румъния. Да, едно от решенията е да има електрически камиони, но най-доброто решение е от тази година да бъдем членове на Шенген“, каза министър Опря.

На конференцията в Русе двамата министри ще обсъдят също икономическото бъдеще на региона, ключови инфраструктурни проекти, както и добрите практики между бизнеса. На събитието ще присъстват инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес и на търговски камари на двете страни. Поканени са още евродепутати, представители на дипломатическия корпус, както и на местната власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    Шофьор видял гишетата
    Просто България и Румъния искат камионите на 5 реда и всички шофьори да слизат и на 1 гише да се редят вместо всеки ред и всяка лента гише да има и да става по бързо и от 4 кантара на вход Румъния само 2 работят пък на влизане в България от 5 гишета на товарното трасе за лични карти и паспорти работи само 1 гише така че Шенген не е ви виновен на България и Румъния и ще има опашки защото от 4 кантара само 2 работят и от 6 гишета за чмр само 1 работи и от 6 гишета за лични карти само 1 работи никой друг не е виновен сами са си виновни България и Румъния справка и факт защо има опашки 1-Вход България от 5 гишета за паспорти на камионите само 1 работи и всички тираджии на 1 гише се редят и става забавяне огромно 2-вход Румъния 6 гишета за документи на товарите само 1 гише от тях работи 6 гишета за паспорти само 1 работи 4 кантара само 2 работят затова има опашки все на България и Румъния някой друг им е виновен а истината е че България и Румъния са си виновни!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари