Властта склони за 10 лева на ковид рецепта за фармацевтите

0
Проф. Асена Сербезова: Аптеките се съсредоточиха в големите градове, няма денонощни аптеки
Проф. Асена Сербезова: Аптеките се съсредоточиха в големите градове, няма денонощни аптеки Снимка: БГНЕС

Проф. Асена Сербезова: Аптеките се съсредоточиха в големите градове, няма денонощни аптеки

Фармацевтите искат възнаграждение за първа линия поне за месец декември. Здравните власти са готови да удовлетворят желанието им.

Това стана ясно след среща на ръководството на фармацевтичния съюз с президента Румен Радев, здравния министър Стойчо Кацаров, заместника му Александър Златанов, пише вестник 24 часа

Фармацевтите заведоха иск в Софийския градски съд срещу Народното събрание и Министерския съвет и обвиниха законодателя и изпълнителната власт, че са ги дискриминирали спрямо останалите медицински кадри в пандемията. Съюзът поиска срещата с президента, за да обясни, че държавата ги неглижира.

"Ние сме специалисти на първа линия, затова мислим, че трябва да се помогне и на фармацевтите", каза проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Те искат възнаграждения за първа линия, като става въпрос за суми между 100 хил. лв. и половин милион в последния месец на годината. А за 2022 г. настояват 14 млн. лева на годишна основа да се заложат в бюджета за фармацевтите.

Като проблем представиха и трудния достъп на пациентите до електронни предписания. Сред исканията на специалистите, работещи в аптеки, е подобряването на диалога с НЗОК и здравното министерство.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров веднага отхвърли два от посочените проблема. "Не можем да се оплачем от липса на диалог", заяви той. За електронните предписания проблемът бил сривът на Националната здравно-информационна система заради хакерска атака.

Допълнителните пари, които се искат, са изплащане на 10 лв. на рецепта, както и от 2 на 4 лв. да стане заплащането на протоколствените лекарства, разясни Кацаров.

Решими са исканията на фармацевтите, увери зам.-министърът на здравеопазването на Александър Златанов. По думите му той вече е провел консултации с експерти по лекарствата и остава да се направят изчисления.

"Фармацевтите са най-достъпните здравни специалисти", напомни проф. Сербезова. Аптеките обаче са в големите градове, няма денонощни в огромен брой населени места, все по-малко хора искат да работят в аптеки. Това е моментът, в който може да се промени една несправедливост, посочи тя.

"Ние срещаме разбиране, но когато стане въпрос институционално да се застане зад нас, нещата не се случват. С COVID-19 видяхме, че фармацевтите дадоха адекватна подкрепа на медиците", добави Сербезова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари