ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха промените в Изборния кодекс

0
Това е прецедент в новата история
Това е прецедент в новата история Снимка: БГНЕС

Това е прецедент в новата история

Заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не подкрепиха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс за въвеждане на изцяло машинно гласуване и назначаване на нова Централна избирателна комисия от президента по предложение на партиите в 45-ия парламент.

Това е прецедент в новата история, тъй като досега никога не е имало отхвърляне на предложението за програмата на парламента, пише Дневник.

Дневният ред, по който ще работят депутатите не мина, тъй като за приемането му гласуваха само 79 народни представители от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", колегите им от ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и ДПС се въздържаха.

Така председателстващият заседанието Кристиан Вигенин от БСП го откри и закри след около десет минути.

Сега се провежда заседание на председателския съвет, като възможността е ръководството на Народното събрание да свика извънредно заседание дори още днес с определен от него дневен ред.

Според депутати и сутринта е имало такова заседание, но не и индикации, че трите партии в парламента няма да подкрепят дневния ред.

Във вторник на правна комисия БСП подкрепи да се гласува само с машини в секциите в страната, а ДПС - да се избере нов състав на Централната избирателна комисия.

Във фейсбук депутатът от "Демократична България" Борислав Сандов обяви, че има нова тройна коалиция между партиите на статуквото и изцяло нова политическа обстановка.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че парламентарната група не е подкрепила програмата на парламента, тъй като най-важни са социалните и икономическите мерки, а нито едно от предложенията им не се включва в дневния ред. Заради което поиска актуализация на бюджета.

"Изборните правила са важни, но по-важни са хората", каза Нинова. Тя отхвърли договорка с ГЕРБ и ДПС.

В същото време президентът Румен Радев връчи втория мандат на "Има такъв народ", а кандидатът за премиер Антоанета Стефанова го върна. Има коментари, че той е чакал промени в Изборния кодекс, за да продължи процедурата по връчване на мандатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари