Бесен съм. Трябва мажоритарна избирателна система!

3
Българин: "Ако протестиращите наистина искат да видят някаква промяна, която да зависи в голяма степен от тях, а не от поредната партийна централа, поставена в някаква зависимост, трябва да поискат промяна на избирателната система в мажоритарна в два тура"
Българин: "Ако протестиращите наистина искат да видят някаква промяна, която да зависи в голяма степен от тях, а не от поредната партийна централа, поставена в някаква зависимост, трябва да поискат промяна на избирателната система в мажоритарна в два тура" Снимка: БГНЕС

Боян Атанасов коментира в профила си своя поглед върху случващото се в България. Публикуваме го без редакторска намеса: 

Хората са прави да протестират. И аз меко казано съм бесен от това, което се случва напоследък в държавата ни. Но то не е само сега. То се повтаря циклично през последните 30 години. И очакваната от всички промяна така и не се случва. Сега пак се иска оставка на правителство /и съвсем уместно и на главен прокурор/.

Какво би могло да се промени даже и да се случат исканите оставки?

Според мен малко видоизменен парламент с леко редуцирани групи на ГЕРБ и БСП, няколко новопоявили се обединения, от които хората явно ще очакват промяна на системата и поредната компромисна коалиция. Така до следващите протести. А радикална промяна може да има от смяна на избирателната система от пропорционална - в която не ние избираме кой да е в листите, в мажоритарна в два тура - каквато поискаха над 2,5 милиона българи на референдума от 2016 г. Но за нея никой не споменава и дума. Президентът предлага машинно гласуване, ДБ - електронно. И как това ще промени системата?

Избирателната система е в основата на всеки политически модел. И ако протестиращите наистина искат да видят някаква промяна, която да зависи в голяма степен от тях, а не от поредната партийна централа, поставена в някаква зависимост, трябва да поискат промяна на избирателната система в мажоритарна в два тура. А възможността за отзоваване ще е естествена следваща стъпка. И това трябва да е принцип за всички избирателни длъжности в държавата - включително и за прокурори и съдии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари