България отново е с най-лошата оценка за свобода на медиите в ЕС

2
В световната класация България се намира зад Кувейт и Гвиния и преди Непал и Бенин
В световната класация България се намира зад Кувейт и Гвиния и преди Непал и Бенин

България не помръдва от мястото на държавата с най-лошата оценка за свобода на медиите не просто в Европейския съюз, но и сред демократичните държави в Европа.

В годишната класация на "Репортери без граници" тя остава на 111-о място в света, а в Европа е в категорията единствено на държави като Русия, Беларус и Турция.

С индекс от 35.06 (при 100 единици най-лош показател) България открива списъка на държавите с оценка "трудна ситуация". Това са малко над една четвърт от обхванатите в годишното изследване страни и след тях следва само категорията на репресивни режими с много сериозна ситуация" за свободата на словото, пише Дневник.

Европа остава най-свободният район в света и в този контекст още повече изпъква оценката за България в 2020 World Press Freedom Index. В него се казва:

"В Южна Европа много активен кръстоносният поход на властите срещу медиите. В България, която остава на най-ниската позиция в района, опитът на ръководството на общественото радио да свали от ефир опитната журналистка и критик на правителството Силвия Великова изтъкна липсата на независимост н обществените медии в страната и хватката на някои политически лидери над редакционната им политика."

В световната класация България се намира зад Кувейт и Гвиния и преди Непал и Бенин.

Следващите 10 години ще са решаващи за бъдещето на журналистиката. Пандемията от COVID-19 подчертава и усилва многото кризи, заплашващи правото свободно да се върши репортерска работа и да се предоставя независима, разнообразна и достоверна информация, казват авторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари