Атанас Скатов оставя сираче сина си

3
Васил Скатов живее с майка си в Бургас
Васил Скатов живее с майка си в Бургас

Българинът Атанас Скатов, който днес загина при спускане от Лагер 3 до Базовия лагер в подножието на осемхилядника К-2, оставя сираче 12-годишния си син Васил, който към момента живее с бившата му съпруга в Бургас.

42-годишният Скатов не бе алпинист в същинския смисъл на думата, а негови колеги го описваха по-скоро като „височинен турист“ и многократно предупреждаваха, че е действията му не са съвсем безопасни и могат да станат причина за инцидент, пише Флагман.

Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 г, в Сливен. Завършил е Аграрния университет в Пловдив с магистратура по растителна защита като първенец на випуска. От 2001 до 2004 г. е редовен докторант в две катедри – градинарство и фитомедицина. Защитава докторската си степен през 2005 г.

Интересен факт от биографията му, за който той самият признава в интервю за Флагман.БГ е, че до лятото на 2010 г. 42-годишният мъж никога не е ходил по планините и не е тренирал никакъв спорт. Той беше веган от 2012 г., а новата му любов към алпинизма го превърна в първия българин, който е изкачил Еверест. В кариерата му има и други значителни постижения. Такова е например изкачването му на седемте континентални първенци (Седем върха) между 2013 и 2017 г., което също се извършва за пръв път от българин.

През 2019 г. Скатов успя да се превърне в първия българин, изкачил 4 върха над 8000 метра в рамките на една календарна година, което е друго историческо постижение. На 15 май 2019 г. той покори връх Кангчендзьонга (8586 м); на 12 юли – връх Гашербрум I (8080 м); на 18 юли – връх Гашербрум II (8034 м); и на 3 октомври – връх Дхаулагири (8167 м).

След това историческо постижение Скатов посети Бургас в края на 2019 г., за да изнесе . Основните въпроси по време на лекцията бяха свързани с това как може човек без никакви знания и умения в алпинизма да постигне най-високите резултати за България?

42-годишният сливналия успя да направи това абсолютно сам, без треньори, водачи, консултанти, съветници, наставници и всякаква вид друг помощ и курсове в планинарството и алпинизма. Точно затова обаче приживе той бе критикуван от редица други български алпинисти, които неведнъж са изказвали своите опасения, че Скатов може да пострада.

Скатов загина, правейки това, което най-много обичаше в последните 10 години – изкачването на планини и върхове.

Неговите постижения през кратката му кариера говорят само за себе си, превръщайки го в един от най-успешните алпинисти на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари