Актуални промени във връзка с извънредното положение

0
Във връзка с обявеното извънредно пoложение възникват следните промени, касаещи социалното подпомагане и социалното осигуряване
Във връзка с обявеното извънредно пoложение възникват следните промени, касаещи социалното подпомагане и социалното осигуряване Снимка: Dunavmost

Във връзка с обявеното извънредно положение възникват следните промени, касаещи социалното подпомагане и социалното осигуряване:        

  • Лицата, желаещи да подадат документи за получаване на обезщетения при безработица ще могат да се регистрират в Бюрата по труда в срок до 14 дни след отмяната на извънредното положение, като подадените в този период документи ще се считат за подадени в срок и няма да търпят санкция, поради забавяне.
  • Изискванията за получаване на месечни социални помощи – полагане на обществено полезен труд и посещаване на детска градина и училище не се прилагат по време на извънредно положение.
  • Изискванията за получаване на месечни семейни помощи не се прилагат. Срокът, който изтича след 01.02.2020 г. се удължава служебно до края на месеца, в който е отменено извънредното положение.
  • Тук може да откриете Инструкция за ползване на електронни административни услуги, предоставяни от Агенция за социално подпомагане в условия на обявеното извънредно положение.
  • Колцентърът на Министерството на труда и социалната политика – тел. 080088001 ще продължи да дава и актуална информация за въведените мерки в социалната сфера до края на извънредното положение, както и по теми, свързани с организацията на работа, правата на работещите, предоставянето на социални помощи и др.
  • По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, които са включени в програми за подкрепа на майчинството и насърчаване на заетостта и са осигурители, отговарящи на критериите на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.
  • Комисиите на ТЕЛК имат правото да вземат решение само по документи. Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието си до два месеца след отмяната на извънредното положение.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари