Телескопът „Джеймс Уеб“ разкрива тайните на мъглявината Конска глава

0

Изображенията на един от най-разпознаваемите космически обекти показват горната част на „гривата“ на коня

Изключително мощният телескопДжеймс Уеб“ разкри най-подробните изображения, правени някога на мъглявината Конска глава - един от най-разпознаваемите космически обекти, съобщи американската космическа агенция НАСА, цитирана от АФП и БТА.

Тези изображения показват горната част на „гривата“ на коня, разкривайки за първи път по-малките структури, образуващи ръба на мъглявината - гигантски облак от газ и прах.

Прочутата мъглявина е разположена в близкото съзвездие Орион и нейният силует напомня на главата и шията на кон, издигащи се над облаците.

Джеймс Уеб“ - едно инженерно бижу, разположено на 1,5 милиона километра от Земята, работи в диапазона на инфрачервените лъчи и е способен да разкрива детайли, които не могат да се видят от други телескопи.

Наблюденията, публикувани в понеделник, позволиха на астрономите да разберат по-добре как тези облаци прах пропускат или поглъщат светлината, както и да добият представа за „многоизмерната форма“ на мъглявината, се казва в прессъобщението на НАСА.

Мъглявината Конска глава очарова космическите ентусиасти от откриването ѝ в края на 1800 г. Оттогава да днес газовите облаци, които я заобикаляха, се разсеяха, но основната ѝ структура остава видима засега, тъй като се състои от по-плътен космически материал. След около 5 милиона години мъглявината Конска глава ще се е разпаднала напълно, смятат учените.

Резултатите от наблюденията на телескопа „Джеймс Уеб“ са публикувани в научното списание Astronomy & Astrophysics.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари