Средна заплата в Атина е с 400 лева по-ниска от София

0
Коя европейска столица е с най-ниска средна заплата?
Коя европейска столица е с най-ниска средна заплата?

Коя европейска столица е с най-ниска средна заплата?

На 1 май светът отбелязва Деня на труда и международната работническа солидарност. На тази дата, много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Денят е един от официалните празници в България.

Средната заплата в София към момента е 2300 лева или 1183 евро. Средната заплата в Букурещ е по-ниска от тази в нашата столица. Там тя е 1034 евро или 2060 лева.

Малко по-висока от софийската е заплатата в Загреб- 1350 евро или 2700 лева. Изненадващо е, че Атина има с 400 лева по-ниска средна заплата от София. Там тя е 990 евро или 1900 лева, показва справка в сайта Numbeo, съобщи bTV Бизнес Новините.

В Будапеща минималната заплата е 1070 евро или 2140 лева, малко под тази в София.

Държавата с най-високи заплати е Швейцария

В столицата Берн средната заплата е 5700 евро или 11 400 лева. В Цюрих пък средно взимат 7100 евро или 14 200 лева.

В Рим средно взимат 1700 евро или 3400 лева. Парижани имат средна заплата от 2800 евро или 5600 лева.

Средната заплата в Копенхаген е 3600 евро или 7200 лева. В Стокхолм и Осло взимат средно 3000-3200 евро.

В Мадрид получават средно 2400 евро, а във Виена 2690 евро.

Във Варшава средната заплата е 1680 евро или 3200 лева. Това е повече от София, Букурещ и Загреб.

В латвийската столица Рига работниците взимат средно колкото в София. Толкова е средната заплата и в Москва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Гого
    Ей, това пропагандата край няма. Като минималната заплата в Гърция е 830евро,как тогава изчислихте средната ?? Средната е 1450евро!!! Ама вие явно сте завършили университета заедно с Кокорчи. Да ги ожалиш гърците много по зле са от нас.
  • 5
    6
    русенец
    А средната заплата в Гърция как е спрямо средната заплата в България? Защото София не е България. Добре, че са софийските заплати, та и нашите средно да скочат с едни 40-50 %.
  • 7
    5
    Луди, луди жаби ...
    Сигурно всички румънци и гърците напират през глава в София, за да бачкат като сервитьори, болногледачи, строители и прочее, затова че вече според статистиката "Средната заплата в Букурещ е по-ниска от тази в нашата столица" и "Атина има с 400 лева по-ниска средна заплата от София".
  • 8
    4
    Балканеца
    Не е сива икономика. Реално самонаетите в Гърция като цяло са много повече отколкото в България. По правило се самоназначават на минимална заплата, което оказва влияние на средната заплата. Отделно, в София има доста АйТи специалисти, които наистина вземат много големи за нашата черга заплати, което пък изкуствено вдига средната заплата в София. Но като цяло, като погледнеш какво представлява единия град, после и другия, ще разбереш че сттъкмистиката не отразява реалностите.
  • 1
    3
    Чудя се на
    Сива икономика?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари