САЩ: Русия използва химически оръжия срещу украинските сили

0
Хлоропикринът е посочен като забранен задушаващ агент
Хлоропикринът е посочен като забранен задушаващ агент

Хлоропикринът е посочен като забранен задушаващ агент

Съединените щати обвиниха Русия в нарушаване на международната забрана за химически оръжия заради използване на задушаващия агент хлорпикрин срещу украинските войски, предава Ройтерс.

Използването на такива химикали не е изолиран инцидент и вероятно е провокирано от желанието на руските сили да изтласкат украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически успехи на бойното поле“, се казва в изявление на Държавния департамент.

Докато цивилните обикновено могат да избягат след използването на газ за контрол на безредиците по време на протести, войниците, намиращи се в окопите без противогази, трябва или да избягат под вражеския огън, или рискуват да се задушат, предава bTV НОВИНИТЕ.

Според Украйна това е една от причините за пробивите от Русия по източния фронт.

Хлоропикринът е посочен като забранен задушаващ агент от базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия, която е създадена, за да прилага и наблюдава спазването на Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г. Германската армия използва агента срещу съюзническите войски по време на Първата световна война – това е една от първите употреби на химическо оръжие.

Руският президент Борис Елцин подписва Конвенцията през януари 1993 година и Русия започва да я спазва от 29 април същата година. Към онзи момент тя притежава най-големия химически арсенал в света – около 40 000 тона химически оръжия.

Държавният департамент обяви, че Русия е нарушила по няколко начина Конвенцията. Ще бъдат санкционирани три руски държавни учреждения, свързани с програмите на Москва за химически и биологични оръжия, включително специализирана военна част, която е улеснила използването на хлоропикрин срещу украинските войски.

Всички 193 държави, ратифицирали Конвенцията, са се съгласили да унищожат целия си арсенал от химически оръжия, включително САЩ и Русия.

От началото на войната Русия и Украйна взаимно се обвиняваха в нарушаване на договора по време на заседанията на Организация за забрана на химическите оръжия. Контролният орган казва, че не е имало официално искане за започване на разследване за употребата на забранени вещества в Украйна. Очаква се сега САЩ да внесат такова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    До 4
    А Русия извини ли се за убитите от Сталин 30 милиона ?Отделно убитите във войната?
  • 1
    5
    русенец
    То същите САЩ бяха заявили, че Садам има химическо оръжие, нападнаха го , но не намериха такова. Те бяха заявили, че Асад ползвал химическо оръжие, наскоро ООН направи разследване и откри, че друг го е ползвал в Сирия а не Асад, без да уточни кой. Та, " САЩ каза..." винаги ми е звучало като " Една жена каза...".
  • -1
    4
    Спонсор
    Американците спазваха ли правилата на играта в Северен Виетнам или НЕ? Извиняват се, че убили сириец вчера? Кога ще извинят на Сърбите за убити 4000? И там има деца! Германците и италианците извиниха ли се за мили он и половина югославяни и кога?
  • -1
    3
    Путин Хуйло
    Веднъж и срещу мен използваха като ми се изпърдяха в устата докато правех анилингус на един руски турист! Оттогава не знам от кой пол съм точно!
  • 6
    2
    чичомиткобрат
    Браво на Русия! Карст целия запад да реве безсилно, защото знаят, че ще загубят войната, която те започнаха с Русия на украинска територия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари