Парад на победените

47
Кеворк Кеворкян: На площада остава да се търкаля един въпрос: Къде отиват Клетвите, с които ви проклинат?
Кеворк Кеворкян: На площада остава да се търкаля един въпрос: Къде отиват Клетвите, с които ви проклинат? Снимка: Кеворк Кеворкян / Facebook

Кеворк Кеворкян: На площада остава да се търкаля един въпрос: Къде отиват Клетвите, с които ви проклинат?

Трябва ни нещо ново – вместо рехавата Първомайска манифестация.

Време е за Парада на Победилия Преход.

Някой трябва да призове и извади на площадите ония, които години наред – повече от три непосилни десетилетия – бяха обругавани, унизявани, обеднявани, оскотявани.

Тази Манифестация на Победените ще бъде нещо страховито – докато те се влачат мълчаливо пред очите ни. Крайно време е за този техен Поход, защото и времето им свършва.

Това ще е Парад на Виновните – поне това ще е новата песен на черносотниците/наемници на Чорбаджиите от всякаква порода, тази лъжа ще се опитат да ни продадат, впрочем – продават я вече от години.

Не бива да се допуска новият Парад да бъде пришит само на една партия, то е ясно, че всички са в кюпа, всички имат принос към Влаченето на Победените.

Всички се наиграха до насита – докато се точеше Голямото Пропадане.

И дори не се сещаха да уредят един Парад.

Сценаристите на Парада трябва да са наясно с прокуждането на Народа, в превръщането му в една тълпа, която мълчаливо се влачи към Края си. Недопустимо ще бъде шаржирането на тази драма – все едно да правиш шоу в Преизподнята.

Но най-напред: къде трябва да се проведе софийското/централното шествие?

Празното място на бившия Мавзолей изглежда напълно приемливо, хубава метафора ще се получи: тогава са манифестирали пред една празна, както се оказа, идея; сега пък ще се завлачат пред Тоталната Празнота, част от която е и животецът на милиони хора у нас.

Дефилето може да се проведе и пред някаква временна конструкция. Например – това може да е една гигантска клетка, може да е и от злато, и в нея да се разположат Първенците на Прехода.

Звучи заплашително, но пак ще има мераклии да се кипрят в Клетката, пред която се влачат Победените.

И прииждат те на талази, грабнали останките от живота си.

Парадът може да бъде открит от каре маршируващи скелети – толкова на брой, с колкото е намаляло българското население през последната година, това ще бъде и текущият отчет на демографската криза.

Мълчаливо ще преминават скелетите, заедно с оглозганите си мечти.

След това ще видим постиженията на здравеопазването – това ще е сравнително лесно: 200 клетници ще носят един безжизнен апарат за цинтография; зад тях няколко гигантски екрана ще припомнят на Клетъчните рекордите ни по смъртност.

И сега прииждат пенсионерите – живите мощи на Победата.

Това шествие ще се точи най-малко шест часа – почти колкото парадите на Путин. Там поне оплакват победите си, а ние тук и себе си не смеем да оплачем.

Отново следва рязка промяна: възхвала на инвестициите, заради които два милиона българи станаха ратаи в чужбина; възхвалата трябва да бъде поднесена въздържано, но убедително, например – виждаме робини от шивашки цех в Радомирско, натъпкани като сардели в един товарен асансьор – там ги криел собственикът грък, когато социалните идели на проверка в предприятието.

Ред е на карето на Бодростта, на необяснимото за българския разум веселие – това на циганите; тях не успяха да победят, няма и да успеят.

Чай шукарие принуждава дори скелетите от първото каре да се заклатят доволно.

Ехти циганското веселие – и на този фон учители носят няколко хиляди фотоса на закрити училища, превърнати в руини.

Клетъчните прегръщат деца-математици и дори са се накичили с медалите им.

Сетне…

После…

Накрая специално каре от подбрани Скелети вдига Клетката на Победителите и я понася към Рая.

На площада остава да се търкаля един въпрос: Къде отиват Клетвите, с които ви проклинат?

/май 2019 година, със съкращения/

Кеворк Кеворкян

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    7
    Гнусно
    Дунавмост, няма ли да се спрете да качвате повърните но тоя дърт вампир - агент Димитър от Държавна сигурност. Че и за илюстрация снимка от преди 30 години, кой знае какъв вампирски вид има вече дъртакът. Заклет враг на всичко демократично и от главните пропагандатори на евразийската отрова. Понякога Господ дава на най-злите хора като този гад дълъг живот, за да ни напомня как изглежда сатаната. Който разбрал, разбрал, но от коментарите и одобренията по-долу се вижда, че последователите му не са малко. Е, все пак Басарбово не е далеч.
  • 2
    6
    хи,хи,
    Абе всичките ли сте такива ограничени, един коментар по написаното няма! Ама не се учудвам, като няма как да опонираш на вестта, плюеш по вестителя! Няма значение, че това не променя актуалността на вестта!
  • 0
    5
    Стига вече, де
    Ако Кеворкян/Агент Димитър, бард на ""свободното слово" на соца няма срам и свян да млъкне, а ежедневно си намира маргинални трибуни, откъдето да клейми и раздава правосъдие, като спекулира с трудния път на България към европейско бъдеще, редно е ДА МУ СЕ НАПОМНИ, ЧЕ НИЕ НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ ИМИТАЦИИТЕ МУ НА СВОБОДНА ЖУРНАЛИСТИКА, все още има живи свидетели...Престанете да му давате възможност да чисти публично миналото си с арогантна наглост и злоба!
  • 16
    4
    Дани
    Абе господин Кеворкян,нима не знаете, че капитализма е строй на бедни и богати!!! Много бедни и(на брой) богатите --много, ама много богати!!!!!;Класово общество!!!Частния предприемач иска малко работници, много работа и малко заплащане;!!Той работи единствено и само за своето облагодетелстване!!!И после ___дарил да речем един милион _____и герой;!;Че кой не иска да бъде благодетел и дарител????? Ама могат ли """робите""на една заплата да са дарители!!!!Абе хора и яйцата ни вече вносни!!!И кокошките и прасетата и агнетата и доматите и краставиците и всички плодове и зеленчуци!! Ама банани има+затова ревахте)по два лева и череши по 50!!
  • -15
    3
    ДС
    От ДС журналисти повечето пъти изреченото е вид манипулация.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари