Къде инвестират парите си най-богатите хора в света?

1
Общо 483 милиарда долара чакат да бъдат инвестирани през 2024 година
Общо 483 милиарда долара чакат да бъдат инвестирани през 2024 година

Общо 483 милиарда долара чакат да бъдат инвестирани през 2024 година

Миналата година видяхме създаването на средно 70 много богати инвеститори дневно и това е тенденция, която не показва признаци на забавяне. Свръхзаможното население в света се е увеличило с 4.2% и се очаква броят му да нарасне с 28% през петте години до 2028 г., според консултантската фирма за недвижими имоти Knight Frank, пише Euronews, цитирана от Economic.

Техният последен доклад за богатството установи, че броят на хората със свръхвисока нетна стойност (UHNWI) – някои с нетна стойност от 30 милиона долара (27.6 милиона евро) или повече - по целия свят е нараснал до 626 619, от 601 300 година по-рано. Това се дължи на увеличените инвестиции в акции с надеждата за понижаване на лихвените проценти, което от своя страна доведе до покачване на стойността на пазарите на акции. Стабилното представяне на икономиката на САЩ също помогна на богатите да станат по-богати.

"Растежът е воден от Северна Америка, където броят на свръхбогатите е нараснал със 7.2% за една година, следван от Близкия изток (6.2%). Европа изостава по отношение на генерирането на ново богатство (броят на свръхбогатите е нараснал с 1.8%), но континентът остава дом на най-богатите 1%“, пише в доклада Лиам Бейли, глобален ръководител на изследванията на Knight Frank.

Само в Латинска Америка броят на богатите хора е намалял с 3.6%. Ръстът през 2023 г. следва година, когато общото богатство на най-богатите падна с изумителните 10 трилиона долара (9.18 трилиона евро), заради енергийните, икономическите и геополитическите сътресения.

Тази година потвърждаваме нарастването на броя на UHNWI в световен мащаб, водено от растежа в САЩ и Близкия изток и продължаващото търсене от тези инвеститори на недвижими имоти“, пише Бейли, добавяйки, че нуждата от капитал в имотния сектор никога не е бил по-висок.

В какво инвестират най-богатите хора тази година?

Общо 483 милиарда долара (443.5 милиарда евро) очакват да бъдат инвестирани тази година на фона на забавяща се световна икономика, се посочва в доклада, прогнозиращ, че глобалният БВП ще бъде около 2.9% през 2024 г., което е спад от 3.1% година по-рано. На фона на продължаващата фрагментация на отношенията между САЩ и Китай се очаква ръст на инвестициите в стратегически сектори като технологии, енергетика и отбрана, прогнозира докладът. Освен това 2024 г. може да бъде годината за възстановяване на пазара на имоти, след като високите лихвени проценти оставиха своя отпечатък върху тях миналата година, като жилищният пазар е по-малко засегнат от търговските недвижими имоти (CRE).

Повече от една пета от лицата със свръхвисока нетна стойност планират да закупят жилищен имот през 2024 г. За най-богатите в света първокласните имоти (най-скъпите на дадено място, обикновено определени като първите 5% от всеки пазар по стойност) са във фокуса. В доклада се отбелязва, че въпреки високите глобални лихвени проценти и обемите на продажбите през 2023 г., стойността на тези първокласни имоти продължава да нараства с 3.1% в целия свят.

Също така почти една пета от най-богатите обмислят инвестиция в бизнес имоти, въпреки че имаше катастрофална година през 2023 г., когато обемът на инвестициите спадна почти наполовина поради високите по-високи разходи за дълг. Според Knight Frank се очаква инвеститорите от Близкия изток и Азия да имат най-голям апетит за закупуване на бизнес имоти.

По-ниските стойности, по-ниските лихвени проценти и някои принудителни продажби, ще позволят дългоочакваното подобрение на инвестиционните обеми“, се отбелязва в доклада.

AI и изменението на климата

Докладът очаква приблизително 40% от корпоративните ИТ разходи до следващата година да бъдат насочени към проекти, свързани с изкуствения интелект, като някои видове търговски имоти вероятно ще се възползват от промяната.

Силно се очаква значителното увеличение на търсенето на центрове за данни, особено в близост до рентабилни енергийни източници. Специализирани офис пространства за научни изследвания също ще бъдат търсени, разположени в близост до университети или утвърдени технологични центрове. Освен това управлението на сгради чрез изкуствен интелект, включително енергийна ефективност, контрол на климата и сигурността, ще е основен акцент на пазара на офиси от най-високо ниво.

Според доклада устойчивостта все повече е във фокуса на най-богатите в света, като почти две трети от UHNWI се опитват да намалят своя въглероден отпечатък и поставят устойчивостта като ключово съображение при своите инвестиции в CRE. Изменението на климата оказва все по-голямо влияние върху пазара на имоти - променени добиви в земеделските райони, промени в туристическите модели, повредени имоти и смущения в инфраструктурата.

В краткосрочен план все по-голям брой имоти са изправени пред растящите застрахователни премии. Същевременно има осезаем ръст в търсенето както от страна на наематели, така и от инвеститори за имоти, разположени в нискорискови райони, както и за енергийно ефективни сгради. Очаква се да има повишено търсене на технологии, които помагат на собствениците на имоти да се подготвят, адаптират и възстановяват от свързаните с климата опасности и последващи щети.

Въпреки рекордните индивидуални продажби през 2023 г., докладът установи, че определени активи падат на луксозния пазар, като колекционерско уиски (-9%), класически автомобили (-6%), чанти (-4%) и мебели (-2%). Докато изкуството, бижутата и часовниците все още се увеличават, като според доклада този пазар ще види значителна нестабилност.

А в следващите години?

Очакваме броят на богатите хора в световен мащаб да нарасне с 28.1% през петте години до 2028 г. Това е под увеличението от 44%, наблюдавано през петте години до 2023 г.“, се казва в доклада.

Ръстът през следващите години ще бъде движен от Азия, преобладаващо от Индия и континенталната част на Китай. Повече от две трети от най-богатите (UHNWI) в световен мащаб очакват ръст на богатството си тази година, като по-младите хора показват повече увереност. Делът на жените сред най-богатите се покачва, съставлявайки през 2023 г. около 11% от глобалните UHNWI. Процентът може да нарасне още повече, тъй като сред поколението Z с нетна стойност от 1 милион долара (920 000 евро) или повече (хората с висока нетна стойност), забележителните 81% от жените очакват растеж през следващите години, а половината от тях очакват “значителен ръст”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари