"Звярът от изток" захапва Балканите

2
Температурите падат под минус 15 градуса
Температурите падат под минус 15 градуса

"Звярът от изток", така разговорно се наричат много студените арктически нахлувания над Европа, когато температурите, над големи райони от континента падат под минус 15, минус 20 градуса

Когато мечката танцува при съседа, чакайте я и у вас. Знаете тази поговорка. Е, тя с пълна сила е валидна за задаващата се студена вълна, която вече обхвана и вилнее над Северна и Западна Европа, въпрос на два дни е да пристигне и у нас. А мечката е сибирска, набрала мощ в арктическите простори близо до Северния полюс.

След необичайно топлото време от последните дни, време е да погледнем зимата в очите. А тя ще се завърне при нас със студ и леден вятър от четвъртък срещу петък през нощта, предаде Дарик радио.

До четвъртък ни чака хубаво, пролетно време, с високи за зимата температури, по обед на места северно от планините до 14, 15 градуса, с разкъсана облачност и слънце.

В четвъртък през деня от запад ще започнат превалявания, вероятно първоначално от дъжд, заради преминаването на център на ниско налягане. Но по-късно през деня и през нощта срещу петък от северозапад вятърът ще се усили и с него ще започне да нахлува много студен въздух. Температурите, в рамките само на няколко часа, ще се понижат драстично - с повече от 15 градуса.

В Северна България скоростта на вятъра ще достигне 30, 40 км. в час. Студеният въздух бързо ще обхваща страната и до обяд в петък вече почти над цялата страна температурите ще са под нулата, само на отделни места по южното крайбрежие все още около нула градуса.

Застудяването ще е бързо и силно, през нощта срещу петък ще има превалявания вече главно от сняг на места в Северна България и Предбалкана, западните райони, после и на изток, но не се очакват съществени валежи. Вероятно на отделни места ще се образува тънка снежна покривка.

Основното, което в момента показват синоптичните модели е студ и малко валежи. В неделя южно от страната ще преминава плитък център на ниско налягана и е възможно в южните райони да превали слаб сняг. Синоптичната комисия на петъчното си заседание ще даде повече подробности за това, има ли възможност за повече валежи в неделя или ще се разминем само с няколко снежинки.

Докато у нас валежите са под голям въпрос, в Централна Гърция и в Турция се очертават повече валежи и то предимно от сняг, като е възможно сняг да вали и в района на Атина, както и в района на Истанбул, тъй като леденият въздух ще се спусне далеч на юг.

Много студеният период, който започва у нас от петък ще продължи до вторник - сряда следващата седмица. В тези дни температурите ще са под нулата - по високите западни полета през деня до минус 5, минус 7 градус, а сутрин до минус 10, минус 12 градуса. Минималните температури ще зависят от това, дали ще има дори тънка снежна покривка. Ако има такава може да се измерят и температури под минус 15 градуса. Но засега това е малко вероятно.

В началото на следващата седмица, във вторник, от североизток се очертава да се спусне нова порция студен въздух, който ще окаже влияние над североизточните райони и Добруджа, тогава там температурите могат да паднат и под минус 10 градуса.

Идващата събота и неделя ще са най-студените праз тази зима, особено в планините. Температурите във височина ще бъдат още по-ниски и в зимните ни курорти ще са под минус 10, дори под минус 15 градуса. Преходите във високата планина, след връхлитането на студа, не са препоръчителни, защото ще е наистина много студено. Ако все пак искате да карате ски и да сте в планината, трябва да сте много добре подготвени, облечени и внимателни.

Но не само в планините ще е необходима зимна екипировка, в петък и събота, ветровитото време и ниските температури ще създават усещането за сибирски студ, дори в низините, а особено в Северна България трябва да сте подготвени за зимния пристъп - обути, екипирани, зимно облечени.

"Звярът от изток" ще отпусне захапката си чак в средата на следващата седмица, вероятно в сряда, и от четвъртък дневните температури ще са вече над нулата до 4, 7 градуса, на места. Съществени валежи не се прогнозират, но на заседанието в петък, на Синоптичната комисия, ще имаме повече информация.

Ние сме последни на опашката за очакваните капризи на зимата.

В Европа - Беларус, Полша, Германия, Нидерландия, Великобритания, дори Европейска Русия, температурите вече са далеч под нулата, падна обилен сняг, имаше снежни виелици и блокиране на транспорта. В Нидерландия се разрази невиждана, от 10 години, снежна буря, в Германия бе блокирано и движението на влаковете. В следващите дни там се очакват и рекордно ниски температури - до минус 20 градуса на места в Чехия, Германия и Южна Полша.

Не само Европа е в плена на тежка зима. САЩ също са обхванати от много студена арктическа вълна спускаща се от Канада на юг чак до Мексиканския залив. Източните щати ги чакат и обилни снеговалежи, пак ще имат снежна покривка над 20, 30 см.

Цялата тази извънредна зимна история се дължи на полярния вихър, който през януари и февруари пуска студ много на юг и води зимни пристъпи, които не се случват всяка година в Европа.

Какво ще се случи през третата десетдневка на февруари? Предстои да видим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари