Зрелостниците писаха по "Песента на колелетата" на Йовков

1
Освен видеонаблюдението за реда бдяха и 15000 квестори
Освен видеонаблюдението за реда бдяха и 15000 квестори Видео: БНТ

Над 49000 зрелостници днес се явиха на матура по български език и литература. Рано тази сутрин в просветното министерство беше генериран изпитният тест

Матурата започна в 08:00 часа. Темата за интерпретативното съчинение или есето се падна "Смисълът на благоденствието" в "Песента на колелетата" на Йордан Йовков. Това научихме от самите зрелостници, тъй като Министерството на образованието ще публикува официално темата по-късно днес, уточнява БНТ.

5:15 ч. сутринта, Министерство на образованието и науката. Сред 11 милиона възможности беше генериран изпитният вариант. За интерпретативното съчинение или есето се падна тема 22. Зам. министър Мария Гайдарова пожела успех на зрелостниците и припомни, че за да не преписват има засилено видеонаблюдение и че трите модула не позволят купуване и продаване на матурите.

"Ние сме изградили видеонаблюдение, което ще бъде в реално време от център тук в МОН,също така за първи път и във всички РУО. Не може да бъде купена матура, да не се лъжат хората", заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

В 7 ч. пред училищата започнаха да пристигат и зрелостниците. Различни - спокойни или напрегнати, успели да се подготвят или не, съгласни, че материал не е трябвало да отпада или напротив.

Матурата започна в 8 ч. Освен видеонаблюдението за реда бдяха и 15000 квестори. За втора година матурата премина под знака на COVID-19 и засилени мерки за безопасност. Учениците бяха по десет в стая и с маски.

"Така беше и миналата година, те са свикнали вече, няколко месеца са по четири-пет часа с маски, това не ги притеснява. За дезинфекцията - имаме калцуни, маски, всички работни места са дезинфекцирани, така че всички мерки са взети", заяви Асен Александров, директор на 51-во СУ.

Карантинираните ученици също се явиха на матура. По последни данни те са осем, явиха се в отделни стаи, с отделени входове и с ваксинирани квестори. Има и двама болни ученици, но те ще се явят на 26 август. Това няма да им попречи да влязат във висше училище, казаха от министерството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари