Зрее бунт срещу скъпото парно в София

1
Абонати на "Топлофикация София" отказват да плащат надути сметки
Абонати на "Топлофикация София" отказват да плащат надути сметки Снимка: БГНЕС

Неочаквано високи сметки за парно и топла вода скандализират абонатите на "Топлофикация София". Все повече столичани се заканват да бойкотират предприятието и да не плащат получените фактури.

В редакцията на в. "Сега" са пристигнали сигнали, в които хората се оплакват, че сметките им за март са с 40-50 и повече процента по-високи в сравнение с февруари.

Напрежението се изостря допълнително заради извънредното положение и защото все повече домакинства закъсват с бюджетите си. "Масло в огъня" наляха и неспирните хвалби на управляващите, че са "свалили" с 40% цената на природния газ, при това със задна дата, и че ще има намаление на сметките за времето от август 2019-а насам. Все повече абонати, получили големи фактури заявяват, че няма да плащат, а ще чакат обещаното намаление.

Заради растящото недоволство Комисията за енергийно и водно регулиране преди дни започна извънредна проверка на ценообразуването в столичната топлофикация. А в сряда омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов, в което настоява да се даде официално възможност на потребителите да не плащат сметките си, а да се изчакат резултатите от проверката. Засега реакция от КЕВР по предложението няма.

"Рязкото увеличение на мартенските сметки за топлинна енергия е некоректно и неразбираемо и предвид факта, че сметките през отоплителния период са прогнозни – на база потребено количество топлинна енергия за отопление за предходния отчетен период", посочва в писмото си до енергийния регулатор Ковачева.

От доставчика на топлинна енергия за София на практика казаха същото - "сметките на клиентите са изготвени на базата на консумацията в съответния имот в предния отоплителен сезон, отразена в окончателната изравнителна сметка за периода 1 май 2018 -30 април г. Реално потребените количества топлинна енергия във всяко жилище ще бъдат отчетени и отразени в годишната изравнителна сметка след приключване на сегашния сезон".

Откакто тръгна ропотът срещу високите фактури, от "Топлофикация София" няколко пъти подчертават, че сумите за март са по-високи по две основни причини - месецът бил доста студен, а освен това много хора са спазвали повелята "Остани вкъщи" и това е довело до по-високо потребление.

НЕДОРАЗУМЕНИЯ

До голяма степен вина за създалото се напрежение носят правителството, депутатите и КЕВР, които дружно създадоха у хората илюзия, че щом природният газ е поевтинял с много, при това със задна дата - от 5 август 2019-а насам, това бързо ще проличи и в сметките за парно и топла вода и топлофикациите едва ли не ще връщат пари на клиентите си.

Реалността е друга. Вярно е, че под натиска на Европейската комисия "Газпром" свали цената на природния газ за България и промени формулата за определянето й, отчитайки котировките на международните пазари. Засега единственото реално следствие от това е, че от 1 април "Булгаргаз" намали цената си с близо 43% и в резултат от същата дата тарифите на топлофикациите също бяха коригирани надолу - с между 8% за Варна и 26.47% за София. Така фактурите за април със сигурност ще са по-ниски. Но всички сметки преди това - за периода 5 август 2019 - 31 март 2020 г. тепърва ще се преизчисляват: "Булгаргаз", който получи 150 млн. лева от Газпром" като компенсация за надвзетите суми, трябва да върне пари на топлофикациите (както и на останалите си клиенти) , а топлофикациите от своя страна ще възстановят надвзетото на своите абонати.

НЯКОГА, НО НЕ СЕГА

Оказа се, че за да се случи цялата поредица от преизчисления, трябва да се промени Законът за енергетиката. Приемането на поправките се забави, тъй като затъна в дълги и яростни спорове за детайлите - първо в работната група, която ги готвеше, после и в Народното събрание. Необходимите законови промени все пак вече са факт, но сега текат срокове, в които топлофикациите имат сериозна работа по преизчисляване на цените за всеки месец от август до март. След като енергийният регулатор одобри намалените тарифи, топлофикациите ще трябва да сметнат колко имат да връщат на всеки свой абонат за осемте месеца назад и едва тогава ще започнат да възстановяват надвзетите пари. Това няма да стане в реални суми, а чрез намаляване с прихващане от новите сметки.

"Топлофикация София" вече обяви, че това ще стане през юли:

"В изпълнение на новите разпоредби, приети преди дни с промените в Закона за енергетиката, „Топлофикация София“ ЕАД ще извърши преизчисление на сметките на своите клиенти в законово определените срокове и след като КЕВР определи ретроактивните цени на природния газ и на топлинната енергия за периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020г. Така клиентите, които имат ежемесечен реален отчет на уредите си за дялово разпределение, ще получат сумите още с първите си месечни сметки след утвърждаването на ретроактивните цени от КЕВР. За останалите потребители, които получават прогнозни месечни сметки, сумите ще бъдат отразени в годишните изравнителни сметки и ще са видни през м. юли", обясниха от пресцентъра на дружеството. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари