Зорница Русинова: Родителите у нас трябва да бъдат напълно спокойни

0
Никой в държавата няма намерение да отнема децата от техните родители
Никой в държавата няма намерение да отнема децата от техните родители Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Седем от десет деца стават жертва на насилие у дома.

Това сочи доклад на Синдиката на българските учители и МВР. Дали обаче шамарите и наказанията вкъщи са достатъчно ефективен метод на възпитание? Този въпрос така и не успя да намери своя категоричен отговор. Страни от Западна Европа вече са постигнали консенсус - всякакво насилие може да стане повод детето да бъде изведено от семейството.

Подобна идея у нас обаче изведе на протест в събота родители от над 20 български града. Те настояха предложенията, записани в Националната стратегия за детето до 2030 г. да отпаднат. Проектът на този документ вече беше блокиран от премиера Борисов.

"Никой в държавата няма намерение да отнема децата от техните родители. Законът за закрила на детето е приет през 2000 година и голяма част от разпоредбите в него дори не са променяни оттогава. Целта ни е просто да подкрепим децата, които поради някаква причина са изгубили своите семейства. За миналата година у нас са били изоставени малко над 1000 деца", коментира в студиото на "България сутрин" зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, предаде BULGARIA ON AIR.

Тя увери, че разпространената информация е невярна и подчерта, че родителите у нас трябва да бъдат напълно спокойни. 

В събота в цялата страна отново се проведоха протести срещу Стратегията за детето. Те бяха организирани в социалните мрежи. Протестиращите излязоха с искането за разследване на социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа. По-рано от социалното министерство категорично отрекоха да се подготвя закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари