Знаете ли защо студентите празуват точно на 8 декември?

0
Историята на студентския празник в България започва преди 111 години
Историята на студентския празник в България започва преди 111 години

Днес българските студенти празнуват, но малцина от тях знаят защо техният ден е точно 8 декември.

Историята на студентския празник в България започва преди 111 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната - Софийския университет "Св. Климент Охридски". Честването е по повод на 15-годишния му юбилей, а датата е определена от Академическия съвет с решение от 30 ноември 1902 г.

Първоначално Софийският университет е бил създаден като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София. На 8 декември 1888 г. тогавашното Народно събрание отчита добрите първоначални резултати на педагогическия курс и приема закон за преобразуването му във висше училище.

Именно на 8 декември по стар стил Българската православна църква празнува деня на свети Климент Охридски - патрон на Софийският университет, считан и за покровител на българското висше образование.

От 1916 г., когато страната ни официално преминава на Григорианския календар, годишният празник на Университета започва да се чества на 25 ноември, но студентите продължават да празнуват на 8 декември

През 1920 г. у нас се появяват още два университета - сегашните УНСС и Икономическия университет във Варна, а по-късно броят им се увеличава все повече и повече, но студентите запазват датата 8 декември за своя празник.

След 1944 г. е направен опит за промяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но тази идея не среща успех, защото студентите вече са възприели 8 декември като свой празник. Така през 1962 г. той е официално възстановен.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

Така с годините най-старият университет на България и неговите студенти утвърждават датата 8 декември за празник на всички студенти в у нас.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари