ЖП синдикат: Пътниците се увеличават, а ние нямаме вагони

0
Ние сме с минус 20 локомотива, обясни Петър Бунев
Ние сме с минус 20 локомотива, обясни Петър Бунев Снимка: Economic.bg

"Реваншистка политическа чистка - така от БСП определиха освобождаването на Гергана Алексова от поста заместник-директор на Национална компания железопътна инфраструктура – НКЖИ, в първия ден от работата на служебното правителство. Алексова е член на левицата, където смятат, че тя е отстранена заради обявената проверка на част от обществените поръчки в компанията, започнати от нея. Несправяне с поставените задачи въпреки огромното желание е причината Управителният съвет на държавната компания да вземе решение за нейното освобождаване, обясни генералният директор Златин Крумов на извънреден брифинг по темата.

Той поясни, че по вина на Гергана Алексова НКЖИ е останала за определен период от време без горива, без застраховка трудова злополука на служителите и без хигиенизиране на жп гарите. Крумов посочи, че е подал сигнали за корупция срещу Гергана Алексова и получил заплахи от БСП за политическа репресия, за което е сезирал компетентните органи.

"Не очаквах, че ще има такива сътресения. Това са дразнещи неща за хората долу", коментира пред БНР Петър Бунев - председател на Синдиката на железничарите в България към КНСБ. Според него разкриването на трета, допълнителна бройка за заместник-директор е било продиктувано от политически натиск – "да си назначим наш човек", което се случвало постоянно в държавните компании и "политиката взема превес над икономиката".

Бройката е открита от Николай Събев, "който не благоволи да дойде даже на предаването" (на властта – бел. ред.), уточни синдикалистът. По думите му вече бившият транспортен министър не е допринесъл "за доброто развитие на железницата".

овек трябва да си дава сметка, че когато влиза с едни на власт, трябва и да си ходи с тези, които си тръгват. Защото така си влязъл."

Проверките в НКЖИ не са спирали никога, подчерта Петър Бунев, според когото Събев, който бил назначил "всякакви одити и проверки", е имал време "за тези седем месеца да извади някои неща".

"Наистина ходеха хората с тубите да си зареждат машините, за да могат да работят. Но дали г-жа Алексова е виновна, нямам информация", каза още Бунев.

Най-важно в момента е защо от 15 нови локомотива "Сименс" 8 вече не се движат, настоя синдикалистът. По думите му компанията изпитва трудност с локомотивите.

"Ние сме с минус 20 локомотива. Пътниците се увеличават, а ние не можем да предложим услуга. Влаковете за Бургас са с по 900, по 800 човека, а ние нямаме вагони".

"Най-лесно е БДЖ да го изкараш на печалба. Няма нищо по-лесно от това", обобщи Петър Бунев.

Той призова "да се снижи политическият разговор", защото есента ще бъде доста тежка, а инфлацията отдавна е изяла увеличенията.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    daskal
    Има активно работещ локомотивен завод и в Русе. Произвеждат нови локомотиви и ремонтират стари. Предполагам, че и вагони могат да произведат.
  • 3
    2
    бачи съби
    казах ви аз че ще го съживя туй бдж, казах ви, с каквото се заема известенсъм че го правя ;)
  • 9
    1
    русенец
    Че какъв е проблема да поръчате нови? Имаме два вагоностроителни заводи, в Дряново и в Бургас. Или вече ги нямаме, защото и тях сме нарязали и някой софиянец си е купил "Бентли" примерно?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари