Живущи в блок "Бенковски": Най-страшно е вечер!

0

Седеметажна жилищна сграда в Русе се цепна на две и хвърли в ужас десетките й обитатели.

Разстоянието в най-горната точка между две от секциите на блок „Георги Бенковски“ на улица „Тодор Каблешков“ 4 вече е над половин метър и с всеки изминал ден расте. Проблемът е от около две седмици и според хората се дължи на честите аварии на водопровода. Напоследък положението станало нетърпимо. Обитателите се събуждали нощем от скърцащите стени и падащите тухли в зейналата цепнатина, пише Монитор.

Напускаме блока. От пет години сме под наем в този апартамент, харесваше ни, но повече не можем да останем. Най-страшно е вечер, когато е тихо и се чува откъртването на парчетата отгоре. Все едно е станало земетресение и сградата се руши“, разказва младата майка Елис, която отглежда в жилище на втория етаж двумесечното си бебе.

Жената обясни, че преди две седмици е била отстранена ВиК авария в съседния вход и по всяка вероятност при работата се е спукала тръба и пред вход В. Мазетата им се наводнили, имало около половин метър вода в тях. Но дори и след отводняването им двете секции продължили да се раздалечават.

Когато започнали да падат отломки, хората се притеснили, че може да пострада преминаващ пешеходец. Намерили вишка и отстранили тухлите от последния етаж, които заплашвали да срутят всеки момент.

Сигнализирахме общината, от там идваха, оглеждаха и обещаха да помогнат. Блокът е строен през 1978 година и оттогава не е имало проблем с устойчивостта му“, каза домоуправителят на един от входовете Кирил Йорданов. Хората решили да подадат сигнал и до местни медии и да разкажат за ужаса, в който живеят.

В следобедните часове в сряда пред сградата пристигна техника на ВиК и започна разкопаване на улицата. От дружеството казали на обитателите, че ще сменят изцяло главния водопровод.

Специалисти обясняват, че сградите в Русе са строени върху льосова почва, която при преовлажняване става нестабилна. Това оказвало влияние върху устойчивостта на постройките и най-вече на високите жилищни блокове.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари