Как живеят русенци в "блока на смелите"

3
Блокове в Русе се наклониха опасно, хората залитат, не могат да отворят прозорци и врати
Блокове в Русе се наклониха опасно, хората залитат, не могат да отворят прозорци и врати Видео: bTV

Сериозен проблем с конструкцията на жилищни блокове в Русе.

Огромни фуги са се отворили между отделните входове. 

Наричат сградата "блокът на смелите", тъй като цепнатината между двата входа на наклонената сграда вече е близо метър. Румен Ангелов живее на последния етаж в блок "Калофер". Той казва, че в хола панелът се е сцепил, а когато станеш нощем и си забравил за наклона – залиташ, предаде bTV.

Блок "Бенковски" е в същия квартал. Няколко дни след две водопроводни аварии, фугите между входовете се отварят застрашително. Хората обвиняват ВиК за положението.

Евгения Маринова коментира, че за три дни е имало „фрапантно отваряне и падане на тухли, блокът е наклонен и хората не могат да си отварят вратите и прозорците".

От ВиК в Русе признават, че имат проблеми със старите водопроводи, които са на близо 100 години.  Според дружеството обаче сградите улягат заради нестабилната почва.

Не може една такава аварийка, и то за такъв кратък период от време, да предизвика овлажняване на 100 метра по-надолу”, заяви Марин Бирков, главен инженер на ВиК-Русе.

Общината започва геоложки сондажи в района. „Да видим какво е състоянието на земната основа, с цел предпазване на общинската инфраструктура. Данните ще бъдат предоставени на собствениците на блока, за да предприемат необходимите действия”, посочи Спасимир Димитров от дирекция "Обществен ред и сигурност".

Укрепването ще е за сметка на собствениците на застрашените имоти. Те самите обаче се заканват да търсят компенсации от отговорните за проблема.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари