Живот на спринт

1
Светът на летящата към пети олимпийски игри Ивет Лалова
Светът на летящата към пети олимпийски игри Ивет Лалова Видео: bTV

"В покрайнините на италианския град Риети Ивет, Симоне и кучето Болт ни посрещат в дома им", разказват Димитър Тасев и операторът Николай Кънчев от bTV.

Те влизат в света на летящата към пети олимпийски игри спринтьорка. Време е за вечерния масаж. Съпругът на Ивет е един от най-добрите физиотерапевти в света на леката атлетика.

"Много често чувам, че имам страшен късмет, защото мъжът ми е физиотерапевт и може постоянно да ме масажира. Но това не е така. Той работи много, и не само с мен. Работи с много други спортисти.", споделя лекоатлетката.

Ивет не приема масажа като удоволствие, а като част от задълженията. Освен за възстановяване, физиотерапията е за превенция от контузии.

"Възстановяването е специална тренировка. Когато говорим за подготовка, тя не е само на пистата или във фитнеса. Физиотерапията е ключова за резултатите на атлетите.", категоричен е Симоне.

Масажът продължава в рамките на час. Целта му е да релаксира мускулите и да стимулира доставката на кислород за тях.

Риети е разположен на 80 км северно от Рим. Забележителностите не са много, а планинският град предлага най-вече спокойствие. Тук Ивет Лалова намира добри условия за подготовка, но животът й е разделен между Риети, София и многобройните тренировъчни лагери и състезания из целия свят.

Преди 11 години Ивет последва Симоне в Риети и се присъединява към една от тренировъчните групи в града.

"Имаме си дом тук, имаме си дом и в София. Обичаме ги еднакво и се стараем, където и да живеем, да можем да се чувстваме добре. Обичам да казвам, че тук ми е хубаво за подготовка, а когато искам да се отпусна, да ми е добре, да бъда с приятелите и семейството, това за мен е София.", споделя българката.

В този период на годината Ивет е предимно във фитнеса. Сега е моментът за силова подготовка и изграждане на базови качества. Вече десетилетие за подготовката на родната спринтьорка се грижи Роберто Бономи. А Симоне, освен съпруг и физиотерапевт, е и помощник на Бономи.

След едночасова загрявка, тренировката се пренася в индустриалната зона на Риети. Заниманието продължава с модерен уред, който замества традиционното вдигане на щанги, а в края на всяка силова серия се бяга.

"Когато работиш за сила, не усещаш колко бързо ти свършва силата, и в един момент краката те предават.", казва с усмивка Лалова.

Вече близо две десетилетия Ивет е сред най-добрите спринтьорки в света. Само на 20, през 2004-а, влиза в топ 10 на най-бързите жени за всички времена на 100 м. Няколко месеца по-късно обаче всичко се преобръща. Ивет чупи най-здравата кост в човешкото тяло - бедрената.

Сега Ивет Лалова е здрава и бърза. На 35, за нея вече всичко е насочено към петото й участие на олимпийски игри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари