Девет стъпала до свободата!

0
За пет години съм излизал не повече от 15 пъти, сподели Кирил Кирилов, който е в инвалидна количка
За пет години съм излизал не повече от 15 пъти, сподели Кирил Кирилов, който е в инвалидна количка Снимка: bTV

25-годишен мъж не може да излиза от дома си в София

Причината е, че живее в общинско жилище на първия етаж, има нужда от инвалидна рампа, а такава няма. Защо деветте стъпала на входа са непреодолима бариера за него - разказва Карина Занкова по bTV.

Кирил Кирилов страда от заболяване на мускулите от дете. Придвижва се с инвалидна количка. Без чужда помощ обаче не може да преодолее стълбите на блока, в който живее. И вече почти година не е напускал дома си.

В момента трябва да си направя резервация, уговорка с няколко човека. Първо трябва някой да ми помогне да седна на ринговата количка, тя е с бутане и е доста по-лека. С нея трябва да ангажирам още двама човека, които да могат да ме свалят по стълбите. Свалят ме по стълбите, след което свалят тази акумулаторната количка, разглабя се, подлакътника се маха, за да могат да ме гушнат и да ме сложат отново двама човека. Аз съм си тежичък, процесът е гаден - доста гаден, болезнен бих казал“, разказва Кирил Кирилов.

Подавала съм сигнали и съм питала, молба съм пускала до кмета - дали е възможно да бъде направена някаква рампа, или нещо друго - те знаят по-добре какво може да се изготви, за да излиза, да слиза точно тези 9 стъпала“, посочва майката на мъжа Силвана Томова.

Жилището, в което живее семейството, е общинско и според тях това е основната пречка.

Запознахме се със случая и следващите мерки, които ще предприемем, ще са да помогнем на семейството и съответно да изготвим проект за рампа. Ще кандидатстваме по програма на Министерството на труда и социалната политика, за да може те да отпуснат съответно финансови средства и да можем да реализираме тази рампа. Ако не успеем по една или друга причина вече търсим съдействието на столична община в лицето на зам.-кмета по социални дейности Надежда Бачева“, коментира Румен Костадинов, кмет на район „Връбница“.

От Агенцията за социално подпомагане заявиха, че хора като Кирил, които се придвижват с инвалидна количка, имат право на еднократна помощ от 1052 лева за преустройство, но само на жилището, в което живеят. Освен това доходът на семейството трябва да отговаря на определени условия.

Моят ден протича вкъщи, както и целия ми живот през последните 5 години. За този период аз съм излязъл навън не повече от 10-15 пъти“, казва Кирил Кирилов.

А мечтата му е някой ден отново да може да излиза сам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари