Жител на Община Стралджа: Намерихме майки с деца, седят на земята в дъжда

13
Прибрахме ги и ги нахранихме, разказва още Иван
Прибрахме ги и ги нахранихме, разказва още Иван Видео: bTV

Прибрахме ги и ги нахранихме, разказва още Иван

Засилен мигрантски натиск по границите ни, отчитат от МВР. От началото на годината по браздата с Турция са предотвратени близо 170 000 опита за нелегално преминаване, което е с 24 % повече от миналата година.

След пресичане на границата са задържани 1300 души. Най-често това са граждани на Сирия, Мароко и Афганистан.

Нашата рабата е в гората и всеки ден се срещаме с мигранти. Напливът е голям. Пролетта и лято е по-голям, но сега понамаля. Укритията са им в гористите местности и по изоставени къщи в населените места“, каза лесовъдът Камбертохиров от община Стралжда, цитиран от bTV.

Малки групи се срещат рядко. Голяма част от мигрантите са млади момчета. Много рядко възрастни, а жени не сме срещали“, посочи той.

„Когато ги засечем някои от тях бягат, други се крият, а трети се предават. Физическото и психическото им състояние не стабилно“, подчерта лесовъдът.

В гората се срещат начупени и катастрофирали автомобили. Явно са на хората, които предоставят транспорта на мигрантите“, каза той.

В пограничните села маршрутите на мигрантите се знаят на пръсти. Групите се крият в дерета, които са близо до пътя, а горите около Голям Дервент, Голямо Шарково, Иглика, Ситово, Крайново, Странджа дават подслон на стотици нелегални, които хората виждат ежедневно .

В една трънка влязоха и с раниците и главите надолу. Жадни. Дадох им вода, имах и една кифла им я дадох, разделиха я на всички и я изядоха. Викам , сега какво ще правите . Сега лягаме, то беше към 5 часа, и през нощта пътуваме. Млади момчета, радват се, благославят ме, какво да правят“, каза пастирът Динко.

Тук минават с хиляди. С гранични говорим, те казват - ние не сме в състояние, значи ако са хванали тази вечер стотина човека, още двеста са пропуснали и влизат във вътрешността, това е истината“, заяви Иван Тодоров, жител на Малко Шарково.

Един от местните - Иван ни води по местата, където мигрантите се крият, докато чакат организаторите на трафика да ги прехвърлят с коли и бусове към София. Групата е тръгнала малко преди нас.

Багажът го няма, те са го изчистили. По-надолу има някакви чували хвърлени. Всичко е тяхно, това е храната им, дето я хвърлят. Където ги хванат, там оставят раниците, на място. Те използват деретата, ниските места, за да не ги виждат и затова оттук минават. От границата минават през Шарково, Иглика, Ситово, през Малко Шарково минават и през Стефан Караджово“, посочи Иван.

На километър нататък, от другата страна на пътя също има сборен пункт на мигрантите . Оставили са раници, спални чували и дрехи. Мястото е в ниското, обрасло с храсти и не се вижда от пътя. Докато ни води натам, Иван ни разказва за една от групите, в която имало майки с четири деца

Валеше дъжд и ги видяхме, те бяха седнали на земята. Прибрахме ги и ги нахранихме, дадохме им дрехи, преоблякоха се, звъннахме на граничарите, дойдоха и ги прибраха“, разказа той.

Засиленият мигрантски натиск усещат и медиците в лечебните заведение. След инциденти и гонки с мигранти в ямболската Областната болница за последните девет месеца са прегледани 130 мигранти. Повече от 40 са хоспитализирани

Ако до края на пролетта те постъпваха при нас в състояние на тежка дехидратация и изтощение, интересното беше, че в летните месеци бяха с тежки травматични увреди. Специфичното при инциденти с мигранти е, че за кратко време огромен брой пострадали се транспортират към спешното отделение и това е голямо изпитание за дежурните екипи“, каза д-р Валентин Вълчев, заместник- директор на МБАЛ - Ямбол.

Според статистика на Гранична полиция от началото на годината са образувани 319 досъдебни производства за каналджийство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Alèx
    Ма ние и граница ли имаме? Ко праят тук сънародниците на Сакса? Папагалите и кучетата на Муньовица ли търсят! В Мароко война няма! Да вървят при Рушито, нали са им бивша колония!
  • 0
    5
    Лъчезар
    Пази се от измамници Йордан Великов Иванов егн 5901195280 и съпруга крадливата циганка Светлана Георгиева Димитрова Иванова егн 6302095291 от Русе, 40ФИРМИ ИЗМАМЕНИ, осъждани 22 пъти,присвоени чрез измама 1000000лв.не върнали на никого парите, плащат на прокурори и съдий и за тях няма затвор. НЕ ИСТРИВАЙ, ПАЗИ СЕ, УТРЕ ЩЕ СИ ТИ ПОРЕДНИЯТ ИЗМАМЕН.АМАН ОТ МОШЕНИЦИ.
  • 1
    4
    Гражданин
    Съд за Америка съд от всички държави те направиха всичко това да го има днес съд за всеки който е подкрепил и взел подкуп от Американския завоевател .
  • 2
    3
    байгън
    Биха ирак,20 год.крадоха афганистан и избягаха,либия сирия и сега страда ме от евроатлантиците Българина си плаща и го държат 5 дни в болницата,а мигранта 1 месец
  • 10
    2
    граничар отпреди 10-ти
    И кой ще служи в ГВ?!? За там и дупце си требе и наборна служба, че да се насити границата с наряди, че и инфраструктура, щото старата даде фира отдавна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари