Жител на Делчево в Северна Македония: Пожарът унищожи на 100% дивата природа

1
Става въпрос за катастрофални щети в района на Малешевската планина и Пиянец
Става въпрос за катастрофални щети в района на Малешевската планина и Пиянец Снимка: Фокус

Последиците от пожара, който засегна района на Делчево, оставиха големи следи върху живота на жителите му, както и върху флората и фауната в няколко села в района на Делчево, информира скопският телевизионен “Канал 5”.

Понастоящем в село Нов Истевник жителите съобщават, че няма електричество и питейна вода в продължение на няколко дни, докато щетите са огромни в местността Истевнишки кукуле.

Тони Симоновски, родом от село Истевник, добави, че става въпрос за катастрофални щети в района на Малешевската планина и Пиянец, причинени от най -големия пожар в този регион.

„Един от белите дробове на Делчево е разрушен. Дишахме от планината Средна, оттам свежият вятър и въздух идваха вечер и през лятото можехме да спим. Нанесени са щети на много местни жители и села и селища около планината Средна. Дивата природа и природните ресурси в планината са унищожени на 100 процента", каза Симоновски.

Кметът на Делчево Горан Трайковски добави, че подновяването на горския фонд през есента ще бъде неизбежно за поддържане на биоразнообразието в Пиянец.

Това, което трябва да направим, е да организираме голяма акция за залесяване през есента, за да повлияем на обновяването на белите дробове в нашия район", добави Трайковски.

Пожарът край Делчево повреди и църквата "Св. Атанасий" в село Нов Истевник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари