„Женмин Жибао“: САЩ се отказват от лечението на възрастните хора

0
Привързаността на американските политици към „правата на човека“ изглежда са минало...
Привързаността на американските политици към „правата на човека“ изглежда са минало... Снимка: Evan Frost / MPR News

САЩ се отказват от лечението на възрастните хора, пише официозът на Китайската комунистическа партия “Женмин Жибао“ в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус".

Правото на живот е най-основното човешко право. По време на бедствия тест за всяко правителство е способността му да гарантира правата на най-уязвимите групи. Това обаче е тест за еволюцията на социалната цивилизация. Тези дни обаче главният редактор на една от американските медии зададе абсурден въпрос: при епидемия американските възрастни хора имат ли право да живеят по-дълго от очакваната продължителност на живота?

"Смъртта на 81-годишен възрастен мъж и 30-годишен мъж от коронавирус са различни понятия ... 81-годишна баба почина в старчески дом, много тъжно, а продължителността на живота в САЩ е 80 години", заяви редакторът на уебсайта Wire Daily Бен Шапиро. Той намекна, че по-възрастните американци над тази възраст „могат да бъдат оставени без лечение“, изказването му беше критикувано в сайтовете на социалните медии.

Днес, с развита наука и технологии, медицината и цивилизацията като цяло, трябва ли наистина светът да се ръководи от „естествения подбор“ според Дарвин по въпроса за спасяването и лечението на възрастните хора? На фона на желанието на американското правителство да възстанови производството възможно най-скоро, Бен Шапиро направи своето изявление.

По-тъжни са числата и фактите. Според анализ на правителствените данни на USA Today, в много американски старчески домове повече от 16 хиляди пациенти и работници са починали от новия тип коронавирус. На 4 май щата Ню Йорк публикува данни, според които броят на починалите хора, свързани с домове за възрастни хора и заведения за грижи за възрастни хора, достига най-малко 4813, само в една от тези институции са починали 71 души.

На 29 април в американското списание The Atlantic беше публикувана статия, озаглавена „Ние убиваме възрастните“. Според статията има две причини, поради които САЩ тласкат възрастните хора и представителите на уязвимите групи към смърт: първо, структурните слабости на институциите за дългосрочна грижа за възрастни хора, а именно липсата на инвестиции, малък брой работници и ниски заплати; второ, отговорът на правителството на САЩ на вируса: източникът на епидемията в Съединените щати беше старчески дом в в Сиатъл, където 40 възрастни хора починаха от коронавирус. Въпреки това, дори и след това, здравните служители не дават приоритет на тестването и цялостната грижа за персонала и служителите на други подобни институции.

Джим Райт, директор на общински дом за стари хора във Вирджиния, каза категорично: „Вече убиваме възрастните хора, защото ни липсват финансови средства“. Според него общинският старчески дом е място, където вирусът е особено активен.

Единствената суперсила в днешния свят не може да „спаси“ възрастните си хора поради липса на средства, а известният онлайн блогър, който е близък до Републиканската партия по своите идеи, говори за „отказ да се лекуват по-възрастните хора“. Може би истинската логика на така наречения модел на „човешките права“ на американския капитализъм се крие зад това? Най-важното човешко право не е правото на живот, а правото да печелите пари? Привързаността на американските политици към „правата на човека“ изглежда са минало.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари