Жена вирее отвъд цивилизацията цели 26 години

0
Вълци, мечки, борчета и вледеняващ сибирски вятър е единственото, което отшелничката вижда около себе си
Вълци, мечки, борчета и вледеняващ сибирски вятър е единственото, което отшелничката вижда около себе си

Вълци, мечки, борчета и вледеняващ сибирски вятър е единственото, което отшелничката Агафия Ликова вижда около себе си в продължение на цели 26 години. Това е невероятната история на една християнка, наследничка на сектата на Старообрядците, която живее в изолация на 240 километра от най-близкия град в Алтайската планинска верига. Агафия е единствената, оцеляла от фамилията, решила да се отдаде на отшелничество в Тайгата през 1936 г., в успешен опит за бягство от режима на Сталин.

Днес тя е интересен обект за учените, не само заради странния си начин на живот, но и заради езика, който говори.

72-годишната жена владее непозната за лингвистичните изследователи странна смесица от думи, много от които имат корени в Стария завет на Библията, но нямат нищо общо с руския. Когато през 1976 г. геолози и военни случайно се натъкват на къщичката, в която Агафия живее, и се опитват да разговарят с нея, смятат, че тя е със забавено интелектуално развитие. По-късно обаче става ясно, че всъщност тя има отлични комуникационни способности, развити на непознат досега език.

Мнозина се питат как изобщо е оцеляла в пълна самота близо 26 години, преди да напише писмо до местен вестник, с което решава да потърси другар в живота си заради влошеното здравословно състояние. „Молитвите са всичко, което ми бе нужно", разказва тя при първата си среща с жив човек след десетилетия, прекарани единствено в компанията на кучетата й и няколко кози. Агафия не би могла да живее в града и твърди, че се е разболявала винаги, щом излизала от тайгата.

До миналата година никога не бе виждала автомобил или магазин. Група доброволци решават да я заведат до най-близкото село с помощта на високопроходими автомобили. Но отшелничката се чувства объркана, изплашена и настоява час по-скоро да се върне в колибата си, при кандилото с иконите на Исус и Богородица. 

Днес жената едва ходи, има проблеми със сърцето и зрението, но продължава да живее сама. Радва се на човешка компания само 2 пъти в годината, когато добри хора й носят провизии за няколко седмици напред. А в Русия твърдят, че това е единственият човек на света, който живее в пълна изолация.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари