Жена скарала сикаджии и висаджии в Русе

7
Паци от ВИС-2: Лежа невинен в затвора заради корумпирани магистрати
Паци от ВИС-2: Лежа невинен в затвора заради корумпирани магистрати Видео: TV7

Историята на Пламен Кунчев - Паци - една от легендарните фигури на ъндърграунда, е достойна за холивудска продукция.

Осъден на 10 години по обвинение, че е ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици и рекет, точно преди затвора той бяга в ЮАР. Така Паци се превръща в един от многото осъдени, успели да напуснат страната, за да не влязат в килията. По-интересното е обаче, че Паци е един от малцината, които са екстрадирани обратно в България. Той влиза в новините и като поръчител на убийството на съдията Десислав Любомиров, който го е осъдил.

В момента Кунчев е в затвора в Белене и твърди, че е станал невинна жертва на конкурентите в бизнеса, корумпирани полицаи и съдии. И за да го докаже, дава на на екипа предаването "Жега" по TV7 запис със скрита камера. По негови твърдения там е записан адвокат - посредник за подкупите на магистратите.

Жена скарала сикаджии и висаджии в Русе

За първи път Пламен Кунчев - Паци влиза в полезрението на полицията в Русе през 2000 г. Тогава той е един от най-мощните бизнесмени в града. Притежава заложни къщи, автокъща, рент-а-кар, едно от най-големите заведения в града. Освен това е и представител на ВИС-2 в региона. И докато е на върха, идва сблъсъкът с един от главатарите на СИК.

Проблемът започнал заради жена, която имала близки отношения с приятеля на Паци – Иван Динев, както и с Йордан Гаргата – близък до конкурентната групировка. Заради любовния триъгълник Гаргата и Венци Кюфтето заплашили майката на Иван – жена с 90% инвалидност. Паци решил да помогне на приятеля си и причакали Гаргата и Кюфтето в местно заведение. Венци дошъл с автомобила си додж и препречил входа, за да не може никой да излиза.

"Аз само го ритнах, падна и заспа. После твърдеше по вестниците, че съм биел целия град" – обяснява ситуацията Паци.

Кунчев е завършил спортното училище в Русе като боксьор. Докато е в казармата, е в специалните части, а впоследствие започва да се занимава с киокушин карате. Затова сблъсъкът с Кюфтето е бърз, а изходът за противника му е ясен. Паци разказва, че когато полицаите дошли на място, той невъзмутимо им казал, че отива в собственото си заведение. След час там пристигат три автомобила, пълни с полицаи и го арестуват. Оказва се, че Кюфтето се е оплакал, че Паци му е откраднал 180-грамов златен ланец, като му го скъсал от врата.

Чрез своя адвокат Паци прави връзка с прокурора Андрей Ангелов и окръжния прокурор Люлин Матев, за да може делото да се отложи. През това време провежда свое разследване и открива заложната къща, в която Кюфтето заложил ланеца. Снабдява се и с уличаващите го фактури.

Така лъжата лъсва. Това обаче не помага на Паци. Посоченият от него прокурор Люлин Матев напусна системата след шумен скандал. Оказа се, че обвинителят е пазил в касата си десетки папки с дела на сикаджии, по които никой не е работил. При разработката "Котките" на оглавяваната по това време от Ваньо Танов ГДБОП са засечени разговори между Люлин Матев и сочения за лидер на СИК в района Илиян Пенев–Мацола. Това обаче е само началото на кошмара за Паци.

Ново обвинение: Побой над наркодилър

Кунчев е арестуван, след като наркодилърът Красимир Жабата се оплакал, че Паци го е ударил и го вкарал в болница. И докато Пламен е в затвора, в дома на Жабата избухва взрив. Паци е подведен под отговорност като поръчител. Съдят го още за грабеж и рекетьорство.

"Така си изтърпях присъдата – невинен в Плевен лежах година и осем месеца и бях пуснат предсрочно с една година остатък" – твърди мъжът пред предаването "Жега".

В затвора Паци лежи заедно със Симеон Симеонов-Слънцето и Станимир Стоименов. Двамата със Станимир излизат заедно и Паци отваря заведение в Русе – Виенската сладкарница до гарата. Има голям бизнес и наема Станимир като снабдител, дава му и кола на изплащане, като му удържа от заплатата.

В затвора по обвинение за ръководене на престъпна група

Симеон Симеонов-Слънцето и Станимир Стоименов са ключови имена за следващата и най-голяма присъда на Паци. Те са част от общо 10 души, които са обвинени като престъпна група, ръководена от Пламен Кунчев. На 23 юни 2007 г. десетки полицаи атакуват няколко адреса в Русе в рамките на мащабна операция срещу продажбата на наркотици и проституция. Заловени са 6 кг марихуана, хероин амфетамини. И оттогава започва сагата на Паци.

"Съдия по делото ни е Десислав Любомиров. Той имаше ценоразпис за абсолютно всичко. За отлагане на делото искаше 1000 евро. Отделно – за всички други стъпки, които трябваше да доведат до оневиняването ни" – твърди Паци.

Като подсъдим е привлечен и собственикът на хотел "Ревю" – Милен. По името на хотела назовават и делото "Хотел Ревю". Повдигат обвинение и за склоняване към проституция, което обаче по-късно отпада.

Какъв е отговорът на съдията Десислав Любомиров и записът от скритата камера с пазарлъци за по-леки присъди, вижте в следващата част на "Жега".

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари