Жена с увреждания не може да гласува поради липса на желаещи за подвижна урна в Иваново

0
Депутатът от Русе Иван Белчев предлага промени в Изборния кодекс за гласуването на хора с увреждания
Депутатът от Русе Иван Белчев предлага промени в Изборния кодекс за гласуването на хора с увреждания

Депутатът от Русе Иван Белчев предлага промени в Изборния кодекс за гласуването на хора с увреждания

Белчев е задал въпрос към социалния министър Иванка Шалапатова, след като получил сигнал от жена от община Иваново, която не може да гласува с подвижна избирателна кутия заради липсата на достатъчен брой желаещи гласоподаватели в нейното положение.

Въпросът му е свързан с това колко са избирателите с увреждания в община Иваново и колко от тях са подали заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Белчев смята, че изискването за минимален брой заявления, за да бъде образувана подвижна секция, заслужава преосмисляне. Той цитира чл. 90. (1) от Изборния кодекс, който гласи, че "На територията на всяко населено място се назначава най-малко една подвижна секционна избирателна комисия при наличие на не по-малко от 10 избиратели, подали заявления".

Белчев е на мнение, че желанието на всеки гражданин да упражни своето право на глас трябва да бъде уважавано. Той подчертава, че е необходимо да се осигури подходяща информация на гражданите за тяхната възможност да упражнят правото си на глас чрез подвижна избирателна кутия.

"Очаквам предприемане на действия, които да гарантират, че в бъдеще всеки гражданин ще има равни възможности да гласува, всеки човек с увреждане ще бъде информиран лично за неговите права и ще му бъде предоставена възможност за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия", казва Белчев.

Той ще предложи изменение в Изборния кодекс за отпадане на минималния брой заявления, за да се сформира подвижна секция.

Въпросите, които задава към социалния министър, са свързани с начина, по който се информират хората с увреждания за възможността да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, и какви мерки ще се предприемат за гарантиране на равнопоставен достъп до гласуване за всички граждани, независимо от тяхното физическо състояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари