Жена с двойна матка роди близнаците си в различни дни

0
Шансовете за забременяване в двете матки са  били "едно на милион"
Шансовете за забременяване в двете матки са били "едно на милион" Снимка: UAB - The University of Alabama at Birmingham / Facebook

Шансовете за забременяване в двете матки са били "едно на милион"

Американка с рядка двойна матка е родила два пъти в рамките на два дни.

32-годишната Келси Хачър родила едната си дъщеря във вторник, а втората в сряда в болницата на Университета на Алабама в Бирмингам (UAB). Момичетата са описани като братски близнаци с отделни рождени дни.

Хачър заяви, че семейството вече се е върнало у дома и може да се наслади на празниците, споделя Би Би Си, пише вестник 24 часа.

На 17-годишна възраст на Келси е било съобщено, че има двойна матка, което UAB описва като рядка вродена аномалия, засягаща 0,3 % от жените. А шансовете за забременяване в двете матки са още по-малки - "едно на милион", според UAB.

Подобно случаи в световен мащаб са изключително редки. През 2019 г. лекар в Бангладеш съобщи на Би Би Си, че жена е родила близнаци почти месец след като е родила недоносено бебе в другата си матка.

Келси Хатчър е имала три предишни, здрави бременности. Този път тя смятала, че е бременна само в едната си матка - докато рутинен ултразвук не показал, че във втората ѝ матка също има бебе.

"Аз изтръпнах... Просто не можехме да повярваме", спомня си тя.

От UAB описват бременността ѝ като рутинна. Професор Ричард Дейвис, който е ръководил раждането, изтъкна, че всяко бебе се е радвало на "допълнително пространство за растеж и развитие". Това е така, защото всяко бебе е имало самостоятелна утроба - за разлика от типичната бременност с близнаци.

Раждането на г-жа Хатчър е предизвикано в 39-ата седмица и е изисквало двойно повече наблюдение и картографиране в болницата, както и двойно повече персонал.

Нейният акушер-гинеколог описва "радостните възгласи на всички в стаята", когато първото бебе е родено около 19:45 ч. местно време на 19 декември. Второто е родено с цезарово сечение повече от 10 часа по-късно, около 06:10 ч. на следващата сутрин.

Професор Дейвис заяви, че момичетата могат да бъдат наречени братски близнаци - термин, който се използва, когато всяко бебе се развива от отделна яйцеклетка, всяка от които е оплодена от отделен сперматозоид.

"В края на краищата това бяха две бебета в един корем по едно и също време. Те просто са имали различни апартаменти", шегува се той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари