Жена проходи след молитва на Кръстова гора

1
Момченце е проговорило, друго е прогледнало- чудесата на това свято място
Момченце е проговорило, друго е прогледнало- чудесата на това свято място

Момченце е проговорило, а жена от Варна е хвърлила бастуните, след като са посетили святото място Кръстова гора в Родопите.

Тези чудеса са станали миналата година, но разказите за изцелени хора или за сдобили се с рожба майки са от десетилетия.

Така например през 90-те години сляпо момиченце е прогледнало, след като се е измило с вода от манастира. Това се случило именно на Кръстовден, за която нощ се вярва, че има най-силна Божествена енергия. Жена пък, която се подложила на два неуспешни ин-витро опита, се помолила пред частицата от Христовия кръст, сложена вдясно от входа на главната манастирска черква, след което успяла да забременее. Единственото условие да се случи чудо, е човекът да се помоли на Господа с вяра. Дори в молитвата си да вложи свои думи, важното е да има вяра, казва игуменът на обителта архимандрит Висарион, предаде Монитор.

Има хора, които са получили благодат и сила на това свято място. Жената от Варна, която преди две години беше с два бастуна, се казва Петранка. Сега в момента жената е тук, в светата обител. И тя си хвърли бастуните. От два дни е в светата обител. Човек като дойде, трябва да се помоли от сърце ,с чиста молитва към Светата Богородица, към честния животворящ кръст. От сърце да застане и да се помоли. Божията благодат да приеме, силата, молитвата. Може и със свои думи човек да се помоли, но да бъде от сърце”, обясни игуменът на обителта.

Той уточни, че богослуженията в манастира „Света Троица” по случай големия християнски празник 14 септември – Кръстовден, започват от предишния ден.

Празникът е на 13-ти срещу 14-ти септември. Празничната вечерня започва от 19 часа, а празничната утрення с изнасянето на Светия кръст и Божествената света литургия са от 23 часа, която отслужва Негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай в съслужие с двамата викарни епископи – епископ Арсений и епископ Яков”, обясни архимандрит Висарион.

По думите му още в деня преди празника хиляди вярващи са започнали да се стичат към манастира. „Различна е всяка година бройката на богомолците, които посещават светата обител на празника. В момента приидват хората, защото през нощта поваля дъжд – около 2,30 часа до около 5 часа, но времето се оправи. Имаше мъгла допреди един час (б.р. около 12 часа на 13.09), но сега вече грее слънце. Слава Богу и с Божията помощ времето се оправи”, каза архимандрит Висарион.

В нощта на празника на святото място обикновено се стичат и по над 100 000 вярващи, а от полицията спират колите често на километри от обителта и хората се принуждават да вървят пеша до святото място. В делнични дни, извън този голям християнски празник, богомолците са стотици, а обикновено в петък, събота или неделя до Кръстова гора се качват и по 15000 - 20 000 души.

Пътят до Кръстова гора, която местност се извисява на 1545 метра надморска височина, не е много лек, дори за опитни шофьори. На места по завоите шосето се стеснява така, че е много трудно разминаването между две леки коли. Въпреки това хората не си спестяват трудния път, защото вярват, че на това място преди векове е заровена частица от самия Кръст Господен. Затова и местността е наречена Кръстова гора. В нощта срещу 14-ти септември мнозина вярващи специално търсят в краката си малки камъни с изображението на Кръста Господен. Хората вярват, че всички камъни в тази местност имат такива изображения и носят късмет на притежателите си.

На най-високата част на поляната в обителта се извисява символът на християнската вяра – кръстът. До него води каменна пътека със стъпала, около която са разположени 12-те нови параклиса, изградени с дарения. 66-килограмовият метален кръст е сложен на това място през 1939 година, разказва още игуменът на обителта.

Божията благодат и Божията сила осеняват Родопа планина и цяла България. Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем с надеждата и да пребъдваме в любовта”, благослови вярващите архимандрит Висарион.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Новата руска ваксина ще се продава в разфасовки по 1 литър

Харесай Дунавмост във Фейсбук