Над 15 000 човека спаха под звездите

0
Богомолците, пристигнали вчера на Кръстова гора, вярват, че изцелението идва докато спят
Богомолците, пристигнали вчера на Кръстова гора, вярват, че изцелението идва докато спят

Над 15 хил. богомолци пристигнаха на Кръстова гора вчера и спаха под звездите в нощта преди големия християнски празник Кръстовден.

Той се нарича още Гроздоберник. На него денят и нощта се "кръстосват". Спазва се строг пост. На Кръстова гора вярващите се чувстват най-близо до Бог. Не само заради високата надморска височина, но и заради магическата енергия на мястото. Богомолците се стичат на поляните около манастира "Св. Троица" да се помолят за изцеление на телата и пречистване на душите си.

Откакто на родопския връх се пази и частица от Божия кръст, мястото се прочу и в други държави. Реликвата бе дарена на Пловдивска епархия от премиера Бойко Борисов. Легендите, но и много очевидци разказват за вълшебната сила на мястото. За вярващите най-голяма е магическата енергия на Кръстова гора в дните около празника на 14 септември. Тогава местността почернява от народ, който спи направо на поляните в подножието на върха с огромния кръст, символ на мястото.

От основния храм до там се стига по стълби, които минават между 12 параклиса, носещи имената на 12-те апостоли. В тях вярващите също могат да запалят свещ и да се помолят на спокойствие пред иконите на своя светец. На Кръстовден посетителите отнасят със себе си по едно от хилядите камъчета, пръснати наоколо, с изрисувано върху тях Разпятие. 

Поверието гласи, че изцелението спохожда християните на святото място, докато спят. В съня си те разбират как могат да се спасят от налегналата ги болест. Когато преспиш там, единственото, което се иска от теб, е да запомниш всичко, което видиш на сън, казват монасите от Кръстова гора. На крак бе вдигната полицията в района още в понеделник. Сутринта тапи и колони от автомобили нямаше, обясни кметът на община Лъки Валентин Симеонов. Първите поклонници пристигнали още в понеделник, напливът обаче вчера следобед бе сериозен.

"Взели сме всички мерки за организацията, поддържаме непрекъсната връзка с полицията на място", коментира Симеонов. Той обясни, че служители на реда контролират паркирането в района. Това става само на определените предварителни места, като целта е да не се допуска хаос и задръствания.

Източник: nbox.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари