Жена почина от "миша треска" в Албания

1
Това вирусно-инфекциозно заболяване се причинява от хантавирус
Това вирусно-инфекциозно заболяване се причинява от хантавирус

В Албания регистрираха първа жертва на болестта „миша треска“, предава македонската електронна медия A1 On, цитирана от Агенция Фокус.

По данни на директора на Клиниката по инфекциозни болести в Тирана Наджада Хомо жертвата е 32-годишна жителка на Ерсека. Тя призовава за бдителност и правилно лечение на болестта и припомни, че това вирусно-инфекциозно заболяване се причинява от хантавирус, а епидемията от него е циклична, предава се по въздуха, в който се изпаряват течности от гризачи.

Ето защо най-изложени на риск от миша треска са живеещите или работещите сред природата, като лесничеи, земеделски производители, алпинисти, но също и за такива, които почистват мазета, в които има гризачи. Препоръчва се да се обърне специално внимание на хигиената на ръцете след пребиваване сред природата, да не се ядат горски плодове, които не са били измити.

Симптомите на треска са висока температура, зачервяване на очите, главоболие, мускулни болки, а понякога гадене и повръщане. В по-тежки случаи може да има кървене, както и бъбречна атака.

Първият случай на „миша треска“ в Албания е регистрирана през 1984 г.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари