Жена от дом за възрастни почина от COVID-19, никой не уведомил близките й

0
Според дъщерята заразата е внесена от персонала на социалния дом, а поста в социалните мрежи е за да се даде гласност на проблема
Според дъщерята заразата е внесена от персонала на социалния дом, а поста в социалните мрежи е за да се даде гласност на проблема Видео: БНТ

Възрастна жена, настанена в дом за стари хора в Старозагорски минерални бани, почина от COVID-19 след двуседмично лечение с антибиотици, без да бъде потърсена своевременно лекарска помощ

За случилото се сигнализира в социалните мрежи нейната дъщеря. В социалното заведение към момента има двама служители и един домуващ с положителни тестове, разкрива БНТ.

За огнище на заразата все още не може да се говори. Предстоят проверки и ново тестване.

Възрастната жена се почувствала зле на 25 октомври, било й назначено антибиотично лечение от фелдшера на дома, но без резултат. Десетина дни по-късно за нея била повикана линейка, но заради симптоми на инсулт.

В болницата станало ясно, че е с тежка двустранна пневмония и e положителна на COVID-19. Никой не уведомил близките за състоянието й, както и за настъпилата в последствие смърт. Според дъщерята заразата е внесена от персонала на социалния дом, а поста в социалните мрежи е за да се даде гласност на проблема.

Нели Ботева, дъщеря: "За мен тук има много голяма нередност и никой не си е свършил работата. Искам гласност, искам това което се случи с майка ми да не се случи с други хора."

От дома за стари хора потвърдиха за двама заразени с COVID-19 служители и един потребител. Последните правени тестове са били на 23 миналия месец. Не отричат заразата да е тръгнала от служител на дома.

Илия Александров, директор на Дом за стари хора, Старозагорски минерални бани: "Явно е дошла от наш служители за съжаление или не са установили за себе си навреме че има нещо подозрително в здравословното им състояние."

Според ръководството на дома се спазват всички противоепидемични мерки и медицинските предписания по лечението на възрастната жена. Ограничени са посещенията на външни лица. От общината са в готовност за ново тестване на домуващи и персонал.

Иванка Сотирова, заместник-кмет, община Стара Загора: "Чакаме да пристигнат тестовете отново да направим тези бързи тестове на домуващите в дома."

В дома за стари хора в Старозагорски минерални бани от утре започват проверки за установяване на пропуски и нередности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари