Жена от Алфатар стана жертва на телефонни измамници

0
Мобилни полицейски екипи се включват в информационна кампания срещу "ало" измамите
Мобилни полицейски екипи се включват в информационна кампания срещу "ало" измамите Снимка: ОДМВР - Силистра

Мобилни полицейски екипи се включват в информационна кампания срещу "ало" измамите

Мобилни полицейски екипи на ОДМВР - Силистра се включват в информационна кампания срещу телефонните измами. Мярката е разпоредена от областния директор старши комисар Мартин Недялков след като напоследък зачестиха опитите за този вид престъпления.

Всекидневно в дежурната част постъпват сигнали от граждани, получили обаждане от измамници, а вчера жена от Алфатар стана тяхна жертва със сумата от 3000 лв.

Мобилните полицейски екипи по график ежеседмично посещават различни населени места в областта, предимно малки и отдалечени без постоянно полицейско присъствие. Те провеждат срещи с представителите на местната власт и с гражданите и приемат сигнали, свързани със състоянието на престъпността и обществения ред.

За да предпазят възрастните хора, които основно населяват този тип селища, от опасността да станат жертви на телефонни измамници, полицейските служители ще провеждат разяснителна кампания. Подготвени са и информационни брошури, които ще бъдат раздавани на хората. В беседите си с тях полицаите ще акцентират на различните сценарии, използвани от измамниците, и как да постъпят, ако получат обаждане с искане на пари. В кампанията ще се включат полицейските и младши полицейските инспектори от групите на териториална полиция по места. Подкрепа оказват и активисти на Превантивно-информационния център към Община Силистра, които също разпространяват информационни брошури.

ОДМВР - Силистра отново припомня как действат измамниците и начина да се предпазим от тях.

В един от популярните сценарий измамникът се представя за син, дъщеря, внук или внучка и съобщава, че е пострадал тежко при автомобилна катастрофа или авария, намира се в болница и се нуждае от спешна операция. За целта близкият му трябва да предаде определена сума на мним лекар, който ще извърши операцията.

Според друг сюжет мошеникът се представя за близък родственик, който е допуснал тежка автомобилна катастрофа със загинали или пострадали хора и е задържан в ареста. Контактът продължава със съучастник, който от името на прокурор, адвокат или полицай иска пари за освобождаване от наказателна отговорност.

Друга популярна схема е свързана с участие в полицейска операция за залавяне на телефонни измамници. Тук мошеникът се представя за полицай и изисква от жертвата да изхвърли през балкон или прозорец парите, с които разполагат. Гарантира, че ще бъдат наблизо и след залавянето на извършителите парите им ще бъдат върнати.

За пореден път ОДМВР - Силистра препоръчва:

Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане с искане на пари, сигнализирайте на тел.112 или се свържете с близките си.

По никакъв повод не давайте пари на непознати. Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда. При всяко съмнение първо опитайте да се свържете с близкия си, но от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането.

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с полицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари