Желязната църква протече след пороя в Истанбул

0

Българската църква "Свети Георги" в Истанбул, известна още като Желязната църква протече след пороя, който се изля вчера.

Вследствие на проливния дъжд вода е проникнала през камбанарията. Храмът тече през тавана и стените. Стенописите също са повредени от водата, съобщават очевидци и изпращат снимки от мястото. Кадрите, направени от настоятелството на фондацията на Българската екзархия, показват пораженията по сградата, фасадата, пода и сервизните помещения. Вода се стича по иконите и стенописите, пише kmeta.bg.

Припомняме ви, че храмът бе основно реновиран и открит от премиера Борисов на 7 януари 2018 г., когато се навършиха 120 години от основаването му. Ремонтът възлиза на 3.5 млн. евро, от които 390 000 бяха дадени от Българската държава.

По информация на Генералното ни консулство в турския мегаполис водата е стигнала до преддверието на църквата, но не е нанесла щети. Вътрешността на църквата и олтара не са засегнати. Взети са мерки по почистване и отводняване, а утре строителна фирма ще отиде на място, за да направи оценка на щетите.

Проливният дъжд е наводнил много от сградите в квартала около Желязната църква.

От Външно министерство побързаха ни успокоят, че олтарът на църквата не е засегнат.

По информация на Генералното консулство на България водата е стигнала само до преддверието на храма, без да нанесе щети, съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи.

От МВнР са категорични, че храмът и олтарът не са засегнати и са взети мерки по почистване и отводняване, а в понеделник предстои строителна фирма да направи оценка на щетите на място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари