Жалбите в съда срещу списъка "Магнитски" вече са 42

0
Следващата седмица се очаква ВАС да се произнесе по исканията за спиране на изпълнението на решението на кабинета
Следващата седмица се очаква ВАС да се произнесе по исканията за спиране на изпълнението на решението на кабинета Снимка: БГНЕС

Следващата седмица се очаква ВАС да се произнесе по исканията за спиране на изпълнението на решението на кабинета

Срещу решението на правителството, свързано с черния списък след санкциите на САЩ за корупция по закона "Магнитски" във Върховния административен съд (ВАС) вече има 42 жалби. Това казаха за в. "Сега" от съда. Всички жалби вече са окомплектовани, а по 37 от тях са образувани дела, които са разпределени на съдии. Предстои това да бъде направено и с останалите 5. С по-голяма част от жалбите се иска и спиране на предварителното изпълнение на решението на кабинета. По тези искания магистратите трябва да се произнесат в 3-дневен срок. Очаква се това да се случи още в началото на следващата седмица.

Повечето от делата са заведени от фирми, но 5 от жалбите са на физически лица - свързаните с Делян Пеевски Жана Канелова и Александър Георгиев, както и свързаните с Васил Божков Борис Бекяров и Александър Ангелов. Петият е подалият оставка зам.-председател на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, който лично бе санкциониран за корупция от САЩ заедно с Божков и Пеевски и посочен от Вашингтон като човек на Пеевски.

Всички обжалващи настояват съдът да обяви рeшението на правителството за нищожно. Някои изтъкват и липсата на мотиви на акта на МС, както и че той не почива на никакъв междудържавен документ. Юристи вече предупредиха, че тъй като става дума за ограничаване на основни права на собственост, бъдещият парламент трябва да уреди със закон последиците от американските санкции

Повечето от жалбите са от името на компании, свързани с Васил Божков, сред които са "Транс Нове", "Лотария БГ", "Евробет" и "Геймс Ънлимитед".

Решението на правителството да бъде съставен черен списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от САЩ по закона "Магнитски", бе взето на 4 юни. Същия ден Министерството на финансите огласи два списъка. В единия, озаглавен  "Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC", са свързаните с Божков и Делян Пеевски дружества. На 9 юни бе публикуван и допълнителният списък.

ВАС вече остави без разглеждане жалбата на партията на Божков "Българско лято" срещу решението на кабинета. Магистратите приеха, че няма законов интерес, свързан с политическата партия, която оспорва акта на Министерския съвет и положението, което се създава като преки административни последици за движението по силата на този акт. Решението по никакъв начин не засяга възможността на партията да участва в предсрочните избори, нито ЦИК може служебно да заличи регистрацията й.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Братле, намерих лампата на Аладин и помолих духът да ми умножи акъла по три.
- И какво?
- Каза ми, че с нула не се умножавало...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари