Земята в момента преминава през „ураган“ от тъмна материя

0
Учени заявиха, че „ураган“ от тъмна материя може би си проправя път край Слънцето
Учени заявиха, че „ураган“ от тъмна материя може би си проправя път край Слънцето

Учени заявиха, че „ураган“ от тъмна материя може би си проправя път край Слънцето. Той вероятно би могъл да бъде засечен и от Земята.

Екипът, ръководен от Кийрън О‘Хар от Университета на Сарагоса в Испания, проучва сбор от звезди, които се движат в една и съща посока – т.нар. поток S1. Смята се, че те „представляват останки от галактика-джудже, която е била погълната от Млечния път преди милиарди години“, казват изследователите.

Потокът S1 се състои от около 30 000 звезди. Той бе открит от телескопа „Гая“ на Европейската космическа агенция през 2017 г. В галактиката ни са открити около 30 подобни потока. Всички те са останки от предишни сблъсъци.

S1 обаче е особено интересен, тъй като в момента той „профучава“ край нас с около 500 километра в секунда. Според изследователите потокът би могъл да създаде забележими ефекти върху тъмната материя в района.

„Сегашните инструменти, които търсят слабо взаимодействащи си масивни частици (WIMP) – една от широко обсъжданите форми на тъмната материя – вероятно няма да открият каквито и да било ефекти от S1 – казват учените. – Бъдещите WIMP инструменти обаче може би ще успеят.“

Смята се, че всички галактики са се образували във вътрешността на гигантско хало от тъмна материя. Ние не можем да го видим, а и то не си взаимодейства с нормалната материя. Изследователите обаче отбелязват, че тъмна материя, равняваща се на около 10 млрд. слънчеви маси (идваща от първоначалната галактика-джудже), пътува заедно със S1.

Когато потокът S1 "зашлеви Слънчевата система в лицето", както авторите пишат, неговата противоположно въртяща се структура драстично ще увеличи количеството тъмна материя, идваща от същия пласт небето като стандарет вятър тъмна материя. Всъщност, трябва да създаде подобна на пръстен структура около този вятър. Нещо, което детекторите за тъмна материя, като CYGNUS, могат лесно да открият в бъдеще.

Science Alert отбелязва, че в самия поток е възможно да открием и аксиони - теоретични частици, които са 500 млн. пъти по-леки от електроните и които вероятно са част от тъмната материя. "Тези свръхлеки частици, които не можем да видим, биха могли да бъдат преобразувани във видими фотони под влиянието на интензивно магнитно поле", казват те.

Досега никой не е успял да открие пряко наличието на тъмна материя. Може би този "ураган" ще ни предостави идеалната възможност. 

Изследването е публикувано в Physical Review D.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари