Земеделци масово се отказват да жънат слънчогледа и царевицата си

14
Производителите ще приберат по-малко реколта тази година заради 40-градусовите жеги и сушата
Производителите ще приберат по-малко реколта тази година заради 40-градусовите жеги и сушата

Производителите ще приберат по-малко реколта тази година заради 40-градусовите жеги и сушата

Производителите на слънчоглед и царевица ще приберат по-малко реколта тази година заради 40-градусовите жеги и сушата, която те водят след себе си, а някои от зърнопроизводителите са се отказали изобщо да жънат продукцията, която са отглеждали месеци наред, предаде БГНЕС.

Проблемът при слънчогледопроизводителите в Русенска област започват оттам, че слънчогледовите пити не са се напълнили, освен това и слънчогледовите семки са недохранени, и вместо очакваните 300 – 600 кг за декар, първите добиви от продукцията възлизат на около 250 – 300 кг за декар. Проблемите на производителите на слънчоглед не спират дотук. В складовете и в предприятията, които преработват продукцията, има близо 600 хил. тона слънчоглед от 2022 г. Освен това изкупната цена на слънчогледа също е много ниска, съобщават производителите.

На определени места и жътвата на царевицата в Русенска област вече започна, но за производителите количествата от отглежданата от тях продукция не са задоволителни, тъй като възлизат на около 150 – 250 кг за декар, при очаквани количества от порядъка на над 250 – 300 кг за декар. Според производителите няма търсене на царевица.

Има и райони в Добруджа с маслодаен слънчоглед, царевица и пшеница, в които голяма част от продукцията е изсъхнала. И докато средният добив на пшеница в област Добрич е малко над 562 кг за декар след приключилата жътва, се оказва, че при царевицата положението е критично и добив няма да има изобщо. В Добруджанския край е приключила жътвата и на лавандулата, като средният добив е 526,5 кг за декар, както и на рапицата, където средният добив е близо 268 кг за декар.

В Старозагорска област се очакват по-ниски добиви на слънчоглед т.г. Там жътвата на слънчоглед все още не е стартирала масово, а прибирането на царевицата все още не е започнало.

Износът на българска продукция през пристанище „Варна“ от началото на настоящата пазарна година до средата на месец август, обаче, бележи огромен ръст. През този период са изнесени близо 427 хил. тона пшеница и близо 110 хил. тона ечемик, а в рамките на една седмица са експортирани малко над 20 хил. тона слънчоглед и близо 11 хил. тона царевица. Въпреки това за периода от началото на пазарната 2022/2023 г. досега изнесеното количество царевица е със 17,5% по-малко спрямо предходната пазарна година, докато при слънчогледа ситуацията се е подобрила значително по отношение на износа – със 62,5%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    12
    ЙА
    Не ги мислете тези тарикатчета, които не мислят за народа а само за гъза си! Заради тях народът консумира по-скъпи продукти, те да са добре
  • 6
    11
    Барби
    Нали казаха че за земеделието ще има милиони защо да жънат познавам няколко земеделци вече са милионери
  • 5
    10
    От миналия век
    Си спомням, как лошите комунисти имаха поливни канали, помпени станции, трактори с агрегати и тръби... Навсякъде се поливаше, реколтите бяха благодатни и иваше, за всички. И да се краде и за ткзс и за зържава и т.н. Сега сме европейци - жънете
  • 1
    9
    М1А2
    Който не е карал трактор да не пише глупости.Кървав кърски труд,клети хореца убити от работа с расипано здраве опитващи се да вържат двата края.А за големите фирми там работата е друга
  • 1
    8
    Nikolov
    По времето на комунизма имаше замисъл за поливни системи из цялата страна. Сега има системи за тотална кражба от народа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари