Земеделци излизат на протест в София

0
Земеделските производители излизат по улиците на столицата с искания за оставки
Земеделските производители излизат по улиците на столицата с искания за оставки Снимка: БТА / Архив

Земеделските производители излизат по улиците на столицата с искания за оставки

Земеделски производители излизат на протест. Те ще поставят своите искания за финансово подпомагане, което да позволи фермите им да оцелеят и за да не продължава закриването на стопанства.

Два месеца след протестите на земеделци и животновъди, които бяха спрени с подписването на меморандум, днес браншовите организации излизат по улиците на София с искания за оставки. Земеделците настояват полагаемата им се компенсация за войната в Украйна да бъде изплатена изцяло и веднага на всички фермери съгласно меморандума, подписан на 20 септември с министър-председателя Николай Денков.

Настояват също така в бюджет 2024 г. да бъдат заложени и осигурени 426 млн. лв., с които да бъдат компенсирани загубите на животновъдите.

"Неща от меморандума, които се изписаха, не са изпълнени - проблеми има от две-три години. Всички земеделци го разбират по джоба си. Парите намаляха, ставките преди две години бяха по-високи, отколкото сега. Този месец закъснява плащането по една схема, заявена от хората", обясни пред БНТ Иво Чалъков, председател на сдружението на животновъдите в Югозападна България.

Компенсациите за вноса от Украйна ще бъдат преразпределени и изплащани до юни месец догодина, посочи той.

"От района ми звъняха много хора, искат да отидат на протеста и казват - време беше нещо да направим. Има разминавания - нещо не е точно, не е коректно направено, за да излизаме на протест".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Прави са!
    Наближава Коледа, трябват им пари за нови майбаси, нов апартамент за любовниците, новогодишни празници по Френска Полинезия, нов самолет.. Съжалете бедните тулупи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари