Земеделският министър: Всяко трето заявено от стопаните животно е "виртуално"

0
По повод приключилия одит в Агенцията по храните земеделският министър изтъкна, че „има доста интересни неща“
По повод приключилия одит в Агенцията по храните земеделският министър изтъкна, че „има доста интересни неща“ Снимка: БГНЕС / Архив

"По време на мандата на служебните правителства Министерството на земеделието е било отворено за диалог със стопаните"

Това каза в интервю за БНР министърът на земеделието Христо Бозуков. По думите му е направено много за малките и средните стопанства.

В ДФ „Земеделие“ вече се работи по нов начин за разглеждане на проектите, уточни Бозуков във връзка със забавянето, което за някои проекти е било почти тригодишно.

80 на сто от хората в списъците на кметовете вече са получили дърва за огрев, съобщи Христо Бозуков. По думите му в района на Гоце Делчев вече има излишък на дърва в складовете.

С прогнозата, че след изборите дърва ще има в изобилие Бозуков даде пример от Кърджалийско, където кметовете имали по три списъка – „един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези списъци въздействат върху населението“.

По повод приключилия одит в Агенцията по храните земеделският министър изтъкна, че „има доста интересни неща“.

 Христо Бозуков посочи, че извършваният за салмонела контрол, свързан със задържане на пратки на птиче месо и яйца, „предизвиква известни съмнения“.

Той обърна внимание и върху „превъзлагане на дейности, които самата БАБХ може да извършва със своите лаборатории, а по незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории“, което е довело до натрупване на задължения към тези фирми. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства, допълни Бозуков.

По темата с виртуалните животни министър Бозуков отбеляза, че излизат все нови и нови данни и предстои сигналите да бъдат предоставени на ДФ „Земеделие“ и на Агенцията по храните за извършване на проверки.

„И констатираните нарушения ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че около 30% от заявените животни са в сферата на виртуалните.“

Бозуков е на мнение, че драма с напояването няма и предстои то да се подобрява.

„Трябваше да помислим за възстановяване и устойчивост на българското земеделие, а не на „Напоителни системи“, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари