Земеделец от Русенско: Очакваме поевтиняване на черешите до десетина дни

0
Реколтата тази година ще е с 50% по-малко от миналогодишния добив, заяви Сейнан Вейсал, който отглежда 130 дка череши в градината си в село Стамболово
Реколтата тази година ще е с 50% по-малко от миналогодишния добив, заяви Сейнан Вейсал, който отглежда 130 дка череши в градината си в село Стамболово Снимка: Кадър БНТ

Близо 15 лева за килограм на едро достигна цената на българските череши

Тя зависи от сорта, като по-дребните струват между 5 и 7 лева.

Опасенията на родните производители са, че реколтата тази година ще е с 50% по-малко от миналогодишния добив.

Сейнан Вейсал отглежда 130 дка череши в градината си в село Стамболово и потвърждава опасенията им.

"Тази година реколтата спрямо миналата година ще е доста по-слаба, поне 40-50%. Засега нещата не са чак толкова зле, движим се някъде около нормалното", каза той.

Причината е основно в лошите климатични условия по време на цъфтежа, опрашването и оплождането на дръвчетата.

"Цената спрямо минали години за този период не е много по-висока, традицонно при ранната череша цената е по-висока, защото предлагането започва седмица по-рано с вносните от Гърция и Турция. Заради това цените са малко по-високи но през следващите 7-10 дни би трябвало да се нормализират."

Вейсал е продал първите си череши за 8 лв./кг. А най-скъпите череши са гръцките - между 12 и 15 лв. Според производителя цените на крайния пазар ще достигнат между 10 и 15 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари